Ako bude ispravno primjenjen

Izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabriel Escobar istakao je da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ako bude ispravno primjenjen, može da otvori novu eru mirnih odnosa dvije strane, prenosi Glas Amerike.

Escobar ističe da je riječ o izuzetnom sporazumu.

"To je sporazum o normalizaciji odnosa dva, kako bih ja to opisao, neprijateljski nastrojena susjeda, o normalizaciji i mirnim odnosima, prema evropskim standardima, i u skladu sa evropskim okvirom, što smo mi željeli. Zato je to, samo po sebi, izuzetno dostignuće", objasnio je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

Escobar je rekao da je Evropska unija uspostavila "agresivan raspored" u nastojanju da sve tačke sporazuma postignutog u Orhidu budu primjenjene do kraja 2023. godine.

Povodom neučestvovanja Srpske liste na predstojećim vanrednim izbore na sjeveru Kosova, Escobar kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije osoba koja donosi konačnu odluku o tome da li će oni učestvovati, ali da ima uticaja, dodajući da je Srpska lista bila odlučna da ne želi da učestvuje na izborima iz svojih razloga.

Escobar ističe da je tokom razovara sa Vučićem primjetio da je zabrinut zbog nekoliko stvari.

"Veoma ga brinu uslovi pod kojima Srbi trenutno žive. Tačno je da postoji određeni stepen izolovanosti te zajednice od strane centralne vlade, i pozvali smo obe strane da pronađu kompromisno rješenje za te probleme. Ali imamo situaciju da postoje brojna upražnjena mjesta u institucijama, koja moraju da budu popunjena", kaže Escobar.

Escobar ističe da je važno da se i Kosovo i Srbija približe evroatlantskim institucijama i da cilj Ohridskog sporazuma nije članstvo Kosova u UN, te da izjava Vučića da neće dozvoliti članstvo kosova u UN ne ugrožava sporazum.

"Ujedinjene nacije su izazovno pitanje. Ono na šta treba da se više koncentrišemo je njihova kandidatura za Evropsku uniju, približavanje NATO, svim drugim strukturama, uključujući i približavanje jedni drugima, što bi direktno uticalo na živote građana. Zato se fokusiramo na približavanje Kosova i Srbije Evropi i Sjedinjenim Državama što je brže moguće, putem ovog sporazuma", zaključio je Escobar.

Izvor: VOA