Nakon hapšenja izvršnog direktora

Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštila je da je ugovor o popravci kotla u bloku A5, što je bio razlog hapšenja izvršnog direktora KEK Nagipa Krasniqija, raskinut prije mjesec dana, prenosi Ekonomija onlajn.

Mediji su preneli da je poziv za „hitnu popravaku kotla u Bloku A5” raspisan 27. januara 2023. godine, a nakon ubrzanih pregovarora zaključen je ugovor 3. februara 2023. godine.

Ugovor vrijedan 3,49 miliona eura potpisan je sa Grupom operatera „Litvin SA i Bujar B. Shala B.I.“

Kako se navodi u saopštenju, ugovor je trajao od 25. januara do 31. marta 2023. godine.

Do ovog saopštenja, KEK je najavljivao da se očekuje da se blok A5 Termoelektrane „Kosova A” vrati u rad početkom aprila.

"Istine radi, KEK se osjeća obaveznim da pojasni Ugovor o "hitnoj popravci kotla u Bloku A5", koji je potpisan krajem januara ove godine, ali je isti raskinut od 20.03. 2023. pošto ekonomski operater nije ispunio ugovorne uslove prema potpisanom ugovoru (dostavljanje finansijske garancije za izvođenje radova)", navodi se u saopštenju

Naglašeno je da KEK nije imao nikakve finansijske troškove, pošto nije izvršena isplata u korist operatera.

"Energetska korporacija Kosova je otvorena za pružanje informacija o statusu ovog ugovora i opštem napretku u vezi sa popravkama jedinice A5. Stoga, kako bi se izbjegla mogućnost dezinformisanja javnosti tokom izvještavanja, KEK predlaže svim medijima i zainteresovanim stranama da traže zvanične informacije. Takođe, KEK je uspio da sprovede operativne planove proizvodnje, u skladu sa godišnjim energetskim bilansom električne energije", navoodi se u saopštenju KEK.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online