Potrebna reforma

Prema mišljenju analitičara, Vlada Kosova koju predvodi premijer Albin Kurti nije pokazala rezultate ni u jednom resoru, zbog čega je potrebna reforma što je prije moguće, prenosi Ekonomija onlajn.

Politikolog Fidan Ukaj rekao je za Ekonomiju onlajn da je u ovom periodu uočena samo propaganda protiv postignutog u proteklih 20 godina.

“U stvari, ako gledamo u cjelini, više je bilo upravljanje situacijama i napukla propaganda i optuživanje zadnjih 20 godina za zloupotrebu i korupciju, nego koncentracija premijera i ministara na posao koji su dobili od glasača“, rekao je Ukaj.

Ukaj je naglasio da je zdravstvo u teškoj situaciji, posebno zbog masovnog egzodusa ljekara.

"Da, vidjeli smo, bilo je mnogo propusta Vlade, ali naravno izdvojio bih zdravstvo. Vjerujem da je svako od nas imao priliku da ode u bolnice i vidi da nema promjene, ali ne zaboravimo da smo u energetskom smislu bili dosta loši, a situacija je i dalje takva s obzirom da generalno sve oblasti nisu imale poboljšanja i nisu imale promjene“, rekao je Ukaj.

Sa Ukajem se slaže i politički analitičar Arbnor Sadiku, koji je rekao da ipak postoje ministri koji su radili i da je to slučaj sa lokalnom samoupravom i regionalnim razvojem. Ali da ostali ministri, prema njegovim riječima, nisu ispunili ciljeve.

“Istovremeno, imali smo i nerealizovane budžete, recimo u Ministarstvu životne sredine i infrastrukture, Ministarstvu preduzeća i trgovine, realizovan budžet za dvije godine je bio veoma mali, recimo 30 ili 40 odsto, što nije zadovoljavajući učinak u smislu realizacije i postizanja ciljeva“, rekao je Sadiku.

Sadiku je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova uopše nije radilo, jer dvije godine nema priznanja niti članstva u međunarodnim organizacijama.

"U praksi, što se tiče kapitalnih investicija, to su Ministarstvo za infrastrukturu i Ministarstvo životne sredine, dok u spoljnopolitičkom smislu smatram da Ministarstvo spoljnih poslova nije imalo nikakve konkretne ili merljive rezultate. Kosovo je nazadovalo u pogledu novih priznanja, nazadovalo je u pogledu članstva u međunarodnim organizacijama, a sve su to neuspjesi, da tako kažem, u spoljnopolitičkom smislu”, rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online