Ponovno suđenje

Prema riječima advokata na Kosovu se veliki broj predmeta vraća na ponovno suđenje, zbog čega je više od 150.000 predmeta u "fiokama sudija".

"Imamo sistemski problem u vezi sa vraćanjem predmeta na ponovno suđenje. Ako govorimo o krivičnom aspektu, onda se često susrećemo sa slabim optužnicama, posebno u predmetima na visokom nivou koji se bave pitanjima korupcije, pitanjima zloupotrebe službenih dužnosti", kaže advokat Yll Zeka.

Po njegovim riječima često se dešava da takve predmete na ponovno suđenje vrati Apelacioni sud.

"Imamo preko 150.000 predmeta koji ostaju u fiokama naših sudija, a vraćanje predmeta na ponovno suđenje samo otežava tu situaciju", rekao je Zeka.

Advokat Tom Gashi takođe je istakao da su zbog vraćanja predmeta na ponovno suđenje sudovi i tužioci preopterećeni.

"Smatram da ako je slučaj prijavljen policiji, onda policija u većini slučajeva to šalje Tužilaštvu da ga od sebe ukloni. Veliki broj predmeta završava i u Vrhovnom sudu kao što je i počeo u policiji. Mislim da svaka osnova zakonskih odredbi na osnovu ovlašćenja datog zakonom treba da filtrira predmete i ako se predmeti filtriraju, da ne idu u višu instancu, onda bismo imali mnogo manje predmeta u našim sudovima. Da ne budu preopterećeni dijelom predmeta kojima tu nije mjesto i treba ih zaustaviti od samog početka kada se prijave bez ikakvih dokaza", rekao je Gashi.