Nakon žalbe

Apelacioni sud Kosova usvojio je žalbu Nasera Kelmendija i oslobodio ga optužbe za trgovinu drogom, za šta je prvostepeno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora, prenosi Reporteri.

U obrazloženju se navodi da je Kelmendi oslobođen optužbi jer nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje je optužen.

Specijalno tužilaštvo zatražilo je 31. jula od Apelacionog suda strožiju kaznu protiv optuženog Nasera Kelmendija, kojeg je 18. maja 2023. godine Osnovni sud u Prištini osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog trgovine drogom, dok je njegov branilac Besnik Berisha tražio njegovo puštanje na slobodu.

Na prvostepenu presudu Osnovno tužilaštvo u Prištini uložilo je žalbu u kojoj predlaže da se, u vezi sa tim krivičnim predmetom, preinači dio odluke koji se odnosi na kaznu i donese stroža odluka.

Kelmendi je u februaru 2018. godine osuđen na šest godina zatvora zbog trgovine drogom ali je po žalbi, slučaj vraćen na ponovno suđenje, a u istom postupku oslobođen je optužbe da je počinio ubistvo, organizovani kriminal i druga krivična djela u vezi sa trgovinom droge i organizovanim kriminalom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri