Sastanak za Emilijom Redžepi

Tokom trodnevne posjete Kosovu vršilac dužnosti šefa Vlade Crne Gore sastao se sa zemjenicom premijera u Vladi Kosova Emilijom Redžepi.

Na početku je Redžepi predstavila delegagaciju predstavnika nevećinskih zajednica u Vladi i Parlamentu Kosova, nakon čega je riječ dala šefu Vlade Crne Gore.

Abazović se zahvalio  na dobrodošlici i prilici da razgovara sa svim zajednicama zastupljenih na Kosovu. Kazao je da ovom posjetom salje poruku mira. Abazović je takođe predstavio delegaciju Crne Gore koja boravi sa njim na Kosovu.

Šef Vlade Crne Gore kazao je da je ovo još jedan u nizu produktivnih sastanaka i da se oni nastavljaju.  Abazović je naglasio da je ovo jako uspješna posjeta sa ciljem razvijanja dobrosusjedskih odnosa, na šta su ponosni.

"Cilj je da razvijamo dobrosusjedske odnose, nama je regionalna politika prioritet. Mi smo zemlja koja nemamo probleme sa svojim komšijama, na to smo jako ponosni. Da bi se došlo do takve politike mora unutar zemlje da se stvori visok stepen interkulturalizma i da se svi ljudi bez obzira na svoj identitet i pozadinu, ili nekih specifičnosti osjećaju jednakoi komotno", rekao je Abazović.

On je istakao da su zbog toga su ovakvi sastanci jako važni.

"Ja bih cenio da zajednički u dijalogu podelimo razmišljanja kako to možemo i dalje da unapređujemo, sa kakvim se problemima suočavamo i u Crnoj Gori i na Kosovu i da tako kroz jednu razmjenu ideja i mišljenja dođemo do najboljih rješenja i za jedni i za drugu državu. Ne možemo da budemo uspješna evropska država bez potpune inkluzije svih zajednica”, kazao je Abazović.

On dodaje akcenat ukupnih regionalnih kretanja treba da bude na onome što je budućnost, a ne prošlost.

"Mi prošlost ne možemo da promjenimo, jedino što možemo je da budućnost", neveo je on.

Abazović je rekao da je lep momenat dolaska na Kosovo s obzirom na prošle i predstojeće praznike u ovom periodu za kataličke, hrišćanske i muslimanske vernike, i da je uvijek je pravo vrijeme za poruke mira.

Nakon uvodnog izlaganja vršioca dužnosti Vlade Crne Gore riječ je zamjenica premijera dala članovima Vlade Kosova. Dobrodošlicu crnogorskog delegaciji poželeo ne i ministar za Ministarstva za zajednice i povratak Nenad Rašić. Dritan Abazović i članovi Vlade Crne Gore večeras završavaju posjetu Kosovu.