Kraće vrijeme putovanja, jeftinije

Kosovo i Crna Gora potpisali su 14. aprila Sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji će omogućiti kraće vrijeme putovanja i sniziti cijene karata za putnike.

Sporazum je potpisan tokom tokom posjete premijera Crne Gore Dritana Abazovića Kosovu.

Abazović je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na konferenciji za novinare rekao da je Sporazum dio nekoliko projekata dvije vlade, koje imaju za cilj unapređenje regionalne saradnje.

"Ideja je bila da građanima omogućimo lakši pristup. Ako bude mobilnosti i lakšeg pristupa, biće intenzivnija i razmjena robe što će stvoriti mnogo bolju regionalnu atmosferu", rekao je Abazović.

Kako je naveo, na sastanku sa Kurtijem razgovarao je i o drugim infrastrukturnim projektima koji će unaprijediti vezu između dvije države.

I Kurti je poručio da je Sporazum o vazdušnom saobraćaju neophodan korak za regulisanje vazdušnog prostora između Kosova i Crne Gore.

"Sporazum nudi nove mogućnosti za razvoj civilnog vazduhoplovstva, omogućava skraćivanje vazdušnih ruta i vrijeme leta za 15 minuta. Aviokompanija koja leti četiri puta dnevno može dodati još jedan let uz ovaj dogovor", rekao je Kurti.

Kako je kazao, Sporazum omogućava da se postojeći vazdušni koridori između Kosova i Crne Gore, koji su do sada korišćeni za vojne letove NATO-a, koriste i za civilno vazduhoplovstvo.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kosova upravlja niskim vazdušnim prostorom države, dok je visokim prostorom, iznad 6.200 metara, pod kontrolom Mađarske, odnosno HungaroControl.

Kosovo još nema adekvatne kapacitete za upravljanje visokim vazdušnim prostorima.

Politika zvanične Podgorice prema Kosovu se neće mijenjati

Abazović je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao i da će Crna Gora podržati Kosovo u zahtjevima za članstvo u međunarodnim organizacijama:

"Uprkos tome što je u Crnoj Gori došlo do određenih političkih procesa zvanična politika Crne Gore prema Kosovu se neće promijeniti."

Time se, čini se, osvrnuo na izbor Jakova Milatovića za novog predsjednika Crne Gore koji je kazao da je "jasno da nema povlačenja priznanja Kosova".

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova nekoliko mjeseci nakon što su to objavile vlasti u Prištini 2008. godine.