Problem

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Berat Rukiqi istakao je da je rekord trgovinskog deficita Kosova u posljednje dvije godine još jedan neuspjeh vlade koju vodi premijer Albin Kurti, prenosi Gazeta express.

Rukiqi je naveo da je Srbija glavni trgovinski partner Kosova, i dodao da je to suprotno od onoga što je govorio Kurti prije nego što je došao na vlast.

On dodaje da uprkos činjenici da je vlada koju je formiralo Samoopredjeljenje obećala povećanje proizvodnje, za dvije godine tog rukovodstva nije viđena nikakva politika ili odluka u tom pravcu.

„Povećanje trgovinskog deficita vidimo kao problematično, Kosovo je imalo trgovinski deficit, ali nikada na nivou koji imamo sada, posebno imajući u vidu da imamo vladu koja je došla sa obećanjima da će se fokusirati na povećanje lokalne proizvodnje kao zamjenu za uvoz. Šta imamo za dvije godine, imamo dvije milijarde više trgovinskog deficita i za nas je to zabrinjavajuće. Imamo nerad i nemar, malo odluka, malo politike ili bolje rečeno nikakve politike, a da ne pričam o reformama i ekonomskim sadržajima“, rekao je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express