Američki specijalni izaslanik

Američki specijalni izaslanik James Rubin rekao je da je postoji velika vjerovatnoća da će između Kosova i Srbije biti postignut mir, prenosi Gazeta express.

On je, povodom Sporazum Kosova i Srbije u okviru evropskog prijedloga, rekao da će normalizacija odnosa doneti bolju budućnost za građane i region.

Rubin, koji boravi u Crnoj Gori, rekao je da ovaj put ne planira da posjeti Kosovo i Srbiju i dodao da se mora raditi protiv kampanje ruskih dezinformacija i manipulacija na Balkanu, posebno u Crnoj Gori.

“Nećemo uspjeti ako ne radimo na suzbijanju dezinformacija i manipulacije informacijama. To znači raditi na institucionalne načine, kroz vladajuće strukture, civilno društvo, raditi zajedno na razvoju alata koji su nam potrebni”, naveo je Rubin.

Rubin je nakon sastanka s vladinim zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka istakao da je Crna Gora primjer štetnog uticaja dezinformacija.

„To je veliki izazov. Ja sam ovdje u Crnoj Gori, jer je ovo zemlja u kojoj su dezinformacije imale štetan uticaj. To je zatrovalo informacioni prostor za ljude ovog kraja. Rusija bi volela da vrati Zapadni Balkan u vreme sukoba, ali sada imamo puno nade”, rekao je Rubin.

Rubin će nakon posjete Podgorici posjetiti i Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express