Niz prekršaja

Kancelarija Ombudsmana je povodom slučaja silovanja 11-gogodišnje djevojčice prošle godine objavila izvještaj u kojem su evidentirani svi prekršaji i povrede zakona od strane nadležnih kosovskih institucija, prenosi Reporetri.

Na osnovu Ustava, Ombudsman ima pravo da predlaže mjere, ako primjeti povredu ljudskih prava od strane organa javne uprave i drugih nadležnih organa.

Ombudsman je 31. avgusta prošle godine pokrenuo analizu po službenoj dužnosti u vezi sa silovanjem 11-godišnje djevojčice od strane petorice osumnjičenih. Rezultati analize ukazuju na niz prekršaja koje su počinili nadležni organi.

Postupak za silovanje maloljetnice pokrenut je 28. avgusta 2022. godine, na osnovu uviđaja Policije Kosova, dok je njen nestanak prijavljen 21. juna, kada je policija započela istragu radi utvrđivanja elemenata krivičnog dijela trgovine ljudima.

S obzirom da je početna procejna rizika bila visoka, maloljetnica je 22. juna smještena u prihvatilište pod nadzorom policije. Ali, kako navode u Centru za socijalni rad, roditelji djevojčice gotovo svakodnevno su odlučno zahtjevali da dijete napusti prihvatilište, jer boravak u njemu nije odgovarao uzrastu djevojčice.

Uprkos tome, policija je saopštila da je rizik da djevojčica napusti prihvatilište veliki. Međutim, na zahtjev roditelja i djeteta, ona se vratila kući.

Institucija Ombudsmana je došla do zaključka da su državni organi, iako su bili upoznati sa visokim rizikom za dijete, odlučili da je puste kući.

"Ovo dokazuje da su nadležni organi koji su bili uključeni u slučaj, tužilaštvo, policija, Prihvatilište bili svijesni postojanja stvarnog i neposrednog rizika od zlostavljanja djeteta, identifikovanog kao žrtvu, od strane kriminalaca“, piše u izvještaju Ombudsmana.

Ombudsman dalje navodi da pristup nadležnih službenika nije bio u skladu sa procedurama i standardima koji se zahtjevaju u slučajevima kada žrtva je dijete. Istovremeno, uključene institucije morale su bolje sagledati i predvideti opasnost po dijete od strane roditelja koji se smatraju sekularnim u oblasti prava i javne sigurnosti.

Mjesec dana kasnije, 28. avgusta 2022. godine, dijete se ponovo pojavilo u policiji, kada je pokrenut postupak za krivično djelo silovanje. U ovom slučaju, administrativne smjernice garantuju da dijete u toku postupka mora biti zaštićeno.

Iako u svim slučajevima u kojima su djeca žrtve nasilja, treba primjeniti princip što bržeg reagovanja, prema izvještaju Ombudsmana, to u ovom slučaju nije primjenjeno.

Čak ni policija, kojoj su bila poznata neka imena osoba osumnjičenih da su počinile krivično djelo silovanja, nije preduzela odgovarajuće radnje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri