Izvještaj za 2023.

U izvještaju za 2023. godinu koji je Ombudsman podneo Skupštini Kosova navodi se da je ukupno bilo 1.660 žalbi povodom kršenja ljudskih prava i sloboda od strane javnih organa na Kosovu, a da se najveći broj pritužbi primljenih u protekloj godini odnosi na odugovlačenje sudskih postupaka, prenosi Reporteri.

U izvještaju se navodi da je time "građanima uskraćeno pravo na pravično suđenje".

Ostale pritužbe, prema Ombudsmanu, odnose se na pravo na pravna sredstva, pravo na rad i obavljanje profesije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zaštitu imovine, ravnopravnost pred zakonom, prava okrivljenih...

„Ombudsman je u 2023. godini primio 1.660 žalbi građana Republike Kosovo, sa pritužbama na kršenje ljudskih prava i sloboda od strane javnih organa u Republici Kosovo. Od predmeta razmotrenih u ovoj godini, nadležnima je upućeno 836 preporuka, od čega je 300 preporuka iz istraga završenih u ovoj godini, dok je 536 preporuka prenesenih iz prethodne godine, sa rokom za sprovođenje u godini za koju je saopšteno“, navodi se dalje u saopštenju.

Izvještaj sadrži preporuke za organe nadležne za pitanja kojima se bavio narodni advokat, ali i mišljenja i prijedloge za preduzimanje mjera za doprinos i podizanje svesti u podizanju poštovanja ljudskih prava.

Što se tiče sprovođenja preporuka Ombudsmana od strane nadležnih, u izvještaju se konstatuje da je stepen implementacije 28 odsto, što je znatno više nego prethodnih godina, ali da je potrebno povećati implementaciju.

Narodni advokat očekuje razmatranje godišnjeg izvještaja od strane Skupštine Kosova na plenarnoj sjednici.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri