Građani najugroženiji

Usljed pandemije, a potom i sukoba u Ukrajini, na Kosovu je prosječna stopa inflacije na kraju 2022. godine bila 12 osto, a pozanavaoci ekonomskih prilika i proizvođači upozoravaju na nova poskupljenja svih proizvoda, zbog povećanja cijene struje, prenosi Reporteri.

Od 1. aprila na Kosovu su stupile na snagu nove tarife za električnu energiju sa povećanjem od 15,4 odsto za sve kategorije potrošača.

Vasnik fabrike ulja na Kosovu Sylejman Konushevci kaže za Radio Slobodnu Evropu da poskupljenje električne energije povećava troškove proizvodnje.

"U ovom trenutku, litar ulja je 1,15 do 1,20 eura. Ne možemo zadržati ovu cijenu koju sada imamo sa trenutnim povećanjem cijene struje. Siguran sam da će litar ulja biti do 1,30 eura", kaže Konushevci.

Slično uvjerenje izražava i predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna.

„Poskupljenje struje nije dobra vijest za privredu. To je dodatni trošak za domaće proizvođače i uticaće na cijenu ostalih proizvoda“, kaže Rafuna.

Prema njegovim riječima, povećanje tarifa električne energije dovodi lokalne proizvođače u nelojalnu konkurenciju kompanijama koje izvoze na Kosovo.

"Zemlje poput Njemačke, Italije, Hrvatske, njihove vlade su subvencionisale preduzećima razliku u povećanju cijene struje. To, automatski, nije uticalo na proizvođača da ima dodatne troškove", ističe Rafuna.

Proizvođači na Kosovu su se više puta žalili na nelojalnu konkurenciju, visoke kamate i nepovoljnu fiskalnu politiku.

Radio Slobodna Evropa je ranije pisala da su zbog takve situacije proizvodi sa Kosova često skuplji od uvoznih.

Rafuna kaže da proizvođači nisu naišli na podršku kosovskih institucija.

"Izostao je javno-privatni dijalog. Tražimo uspostavljanje fer i transparentne komunikacije između privrede i Vlade. Tražimo da se prije donošenja bilo kakve odluk razgovara sa privrednicima kako bi se znali efekti koje relevantna odluka može imati", dodaje Rafuna.

Vlada Kosova je u proteklom periodu subvencionisala vlasnike preduzeća, isplaćivanjem plate radnika za šest mjeseci, u iznosu od 264 eura.

Premijer Kosova Albin Kurti obećao je da će Vlada nastaviti da podržava građane.

Vlada je od septembra prošle godine subvencionisala sve građane koji mjesečno troše manje struje, u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Svaki potrošač koji uštedi najmanje pet odsto dobija subvenciju u visini dvostrukog procenta uštede i ova vladina subvencija je i dalje na snazi.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je u januarskom intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će inflacija pasti u drugoj polovini ove godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri