Umješana politika

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da podržava inicijativu albanskog premijera Edija Rame da se podnese nova rezolucija u Parlamentarnoj skupštini Savjetu Evrope (PS SE), koja bi osporila izvještaj Dicka Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, ali je ocjenio da će "to biti težak proces s obzirom na to da je u njega umješana politika", prenosi Telegrafi.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je prije nekoliko dana da su u PS SE prikupljeni potpisi za prijedlog za usvajanje nove rezolucije protiv rezolucije iz 2011. godine, gdje su, kako je rekao, iznete optužbe "bez ikakvih činjenica za trgovinu ljudskim organima od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", usvojene na osnovu izvještaja Dicka Martija.

Arifi, međutim, smatra da će proći dosta vremena do trenutka kada će ta tema biti na dnevnom redu.

"Poslije najave albanskog premijera da ima glasove u PS SE da promjeni rezoluciju Dicka Martija, to je veoma težak proces i potrebno je mnogo vremena da se tako nešto uradi. U ovom slučaju je to malo složenije jer je i političko pitanje i potrebno je više vremena da se oko toga postigne dogovor i stavi na dnevni red“, ocjenio je Arifi.

On je, takođe, naglasio da ova promjena rezolucije nije nemoguća, jer, kako je ocjenio, "Rusija nije u SE, a Srbija se trenutno sagledava iz drugačije perspektive".

"Nije nemoguće, ali je veoma teško promeniti rezoluciju ili je suspendovati. Ovo sada zavisi od toga kako će se to preformulisati kako bi to moglo da se nađe na dnevnom redu”, rekao je Arifi.

On je istakao da bi bio veliki korak ne samo za Kosovo, Albaniju, već i za pravosuđe uopšte ukoliko bi se suspendovao ili preispitao izvještaj koji "ima tendenciju da okalja samo jednu stranku, u ovom slučaju OVK".

"Do sada se u istoriji čovječanstva nije desilo da se Oslobodilačkoj vojsci sudi u ovakvom obliku i u ovom obimu", izjavio je on.

Inače, početkom januara 2011. usvojena je rezolucija u PS SE na osnovu izvještaja Dicka Martija o trgovini ljudskim organima.

Za rezoluciju je glasalo 169, a protiv je bilo osam parlamentaraca.

Skupština Albanije je prije sedam mjeseci, zvanično je podnela Savjetu Evrope rezoluciju "O neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji".

Na osnovu izvještaja Dicka Martija, u Hagu je osnovan Specijalni sud u kome se trenutno sudi četvorici bivših lidera OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi