Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, na poziv ministra unutrašnjih poslova Slovenije Boštjana Poklukara, učestvuje na sastanku ministara u okviru Brdo procesa koji se održava u Portorožu, gdje je rekao da se svakim danom sve više uspostavlja vladavina prava u svakom dijelu Kosova, prenosi Lajmi.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o značaju regionalne saradnje i identifikovanju različitih akcija u borbi protiv krijumčarenja migranata i drugih oblika kriminala, kao i o novom rukovođenju prihvatom i povratkom.

Sveçla je istakao da Kosovo godinama dokazuje da pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji, kao preduslovu za stabilnost, održivi razvoj, mir i bezbjednost.

„Naše bezbjednosne institucije pokazale su se kao ozbiljan partner u regionalnim inicijativama i često su uzimane kao primjer dobre prakse ne samo u regionu, ne samo na organizacionom nivou, već i u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca, uključujući i šverc migranata, trgovinu ljudima i oružjem, ali i drugim oblicima trgovine“, rekao je između ostalog Sveçla.

Sveçla je govorio i o izazovima, posebno o izazovima u četiri opštine na sjeveru.

„U ovom trenutku situacija se nepovratno mijenja i svakim danom sve više se uspostavlja pravna država u svakom dijelu Kosova. Šesnaest ilegalnih puteva koji su korišćeni za razvoj krijumčarenja u četiri opštine na sjeveru, uključujući i onaj sa migrantima, ali i za drugi saobraćaj, a koji je doprineo bogaćenju vođa kriminalnih grupa, potpuno su zatvoreni ili su pod kontrolom bezbjednosnih institucija“, naglasio je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi