Specijalni sud

Advokat Kadri Veselija Ben Emmerson izjavio je da Specijalno tužilaštvo nema nijedan dokaz koji bi mogao da dokaže da je Veseli bio deo bilo kakvog zločinačkog poduhvata.

Advokat Emmerson je naveo da je Veseji u periodu za koji je optužen uglavnom bio van Kosova.

Štaviše, on je u svom uvodnom izlaganju naveo da je istorija trgovine organima mit.

Prema riječima Emmersona, tokom 25 godina od završetka rata stvoreni su mnogi mitovi, poput onog o trgovini organima.

"Nije iznenađujuće što je rat 1998. godine doveo do velike količine mitotvorstva tokom ovih 25 godina. Kao što je pomenuto, mit o trgovini organima je jedna od mnogih priča koje nisu zasnovane na činjenicama", rekao je advokat Veselija.

On je rekao da će se tokom ove prezentacije videti događaji koji su preokrenuli živote svake porodice na Kosovu.

Emerson je rekao da su pojedine osobe povećale svoju ulogu u Oslobodilačkoj vojsci Kosova i to je, prema njegovim riječima, urađeno kao tema dana.

Advokat je rekao da je u posljednjih 25 godina bilo mnogo glasina sa tvrdnjama o ratu Oslobodilačke vojske Kosova.

„25 godina nakon izazvanih trauma i masakra i nereda, Kosovo nastavlja da bude mjesto gdje kruže glasine, tvrdnje i protivtužbe“, rekao je Emmerson, dodajući da su elementi ove kulture stari vjekovima, ali da traju do danas".

Emerson je naveo da je OVK formirana u proljeće 1998. godine i da je imala čistokrvne članove, kao gerilsku vojsku koja je brzo formirana.

„Činili su je albanski civili sa malo oružja i čistim životima, ali su uloženi napori da se OVK predstavi kao organizovanija, jedinstvenija i efikasnija stvar“, rekao je Veselijev advokat.

On je pomenuo slučaj Laha Brahimaja, koji dokazuje da Ramush Haradinaj nije bio dio zločinačke organizacije. Isto, prema njegovim riječima, važi i za slučaj Veselija.

Izvor: RTKLive/RTK2