Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da su se bivši lideri OVK "borili protiv etničkog čišćenja, a danas su u zatvoru bez ikakvih optužbi", dodajući da postoji mogućnost da će i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski završiti iza rešetaka, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za RTSH iz Italije gdje je održan sastanak lidera inicijative „Otvoreni Balkan“, rekao da je začuđen što su "oni koji su se borili protiv brutalnog režima optuženi za ratni zločin".

„Nešto nije u redu sa ovim procesom. Začuđen sam u najnegativnijem smislu činjenicom da su vođe i komandanti narodnog oslobodilačkog pokreta, ne organizovane vojske, već pobune protiv brutalnog režima koji je imao za cilj da etnički očisti Albance na Kosovu, optuženi da su ratni zločinci. Čovjek koga je i sam predsjednik SAD i do juče jedna od glavnih ličnosti američkog senata Joe Biden, krstio kao kosovskog Jorgea Washinghtona, danas je iza rešetaka. Bez naknade, što je van svake mašte u odnosu na međunarodno i nacionalno pravo i navodi me na razmišljanje, da li bi to trebalo da bude sudbina predsjednika Zelenskog za nekoliko godina? Jednog dana ćemo iza rešetaka videti ovog heroja kojem se svi divimo”, rekao je Rama.

On je naglasio da Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi "prolaze kroz nešto što je teško gotovo kao rat sa neprijateljem".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri