Pred Specijalnim sudom u Hagu jutros u 9 časova počelo je suđenje bivšim vođama OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Rexhepu Selimiju i Jakupu Krasniqiju. Na početku su predstavljeni timovi tužilaštva i odbrane sva četiri optužena, nakon čega je planirana uvodna reč tužilaštva.

Hashim Thaçi je izjavio da razume izmenjenu optužnicu, ali da nije kriv.

"Potpuno sam nevin", rekao je Thaçi.

Veseli je naveo da ne prihvata optužnicu, kao i da se ne slaže sa odlaganjem suđenja od dvije godine, kao i da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Selimi je izjavio da razume optužnicu i ostao pri prethodnoj izjavi da nije kriv ni po jednoj tački optužnici. Krasniqi je naveo da nema veze ni sa jednom tačkom optužnice, kao i da razume optužnicu takvu kakva je, ali se ne slaže s njom i ne prihvata je.

Tužilac Alex Whiting na početku izlaganja je rekao da se liderima OVK sudi za teške zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, kao i grubo kršenje prava otimanjem, mučenjem i ubijanjem civila.

Naveo je da je čitava OVK slušala naredbe Štaba OVK kojim su rukovodili optuženi, a čija je politika bila usmerene protiv suprotne strane u ratu i političkih neistomišljenika.

Prema riječima tužiocima, vojnici i lideri OVK imali su tajne strukture, a njihovi identiteti su bili skriveni za vrijeme rata.

Tužilac je rekao da je OVK smatrao za protivnike sve koje su označavali kao kolaboracioniste, a oni su bili predmet otimanja i mučenja.

„Kada bi osobu zatočio OVK članovi porodice su se brinuli za njihove živote“, rekao je tužilac.

Čak i u ranoj fazi djelovanje OVK pojedini međunarodni predstavnici, kaže tužilac, su znali šta se dešava, a su čelnici OVK samo postali pažljiviji, ali nisu odustali od svoje politike i zločina.

Ocjenjuje da su lideri OVK djelovali kako bi osvojili moć na Kosovu, ali da postoji mogućnost da su djelovali iz staha, mržnje ili osvete, što će, dodaje, biti utvrđeno tokom postupka suđenja.

„U ovom predmetu se bavimo zaštitom vladavinom prava tokom ratnog stanja. Za vrijeme rata intenzitet sukoba može se činiti da su protiv pravna sredstva opravdana. Ne postoji izgovor za samovoljno otimanju civila i izlaganje ih mučenju i ubistvu. Niko nije iznad zakona čak i za vreme rata“, poručio je tužilac.

Ovdje nisu optuženi svi članovi OVK, istakao je tužilac objašnjavajući da velika većina te vojske „nemaju nikakve veze sa ovim postupkom“.

Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kuksu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prenos suđenja koje je počelo u 9 časova, emituje se uz odlaganje od 45 minuta na albanskom, srpskom i engleskom.