Saznaje RTV Dukagjini

Očekuje se da će zvaničnici CIK-a na pripremi izbora zakazanih za 23. april raditi u policijskim stanicama na sjeveru, saznaje RTV Dukađini. Ova odluka dolazi nakon što su kancelarije CIK-a prošle godine napadnute u pokušaju da se spriječi organizovanje izbora.

Kancelarija CIK-a u sjevernom dijelu Mitrovice napadnuta je 6. decembra prošle godine i sada je neupotrebljiva.

CIK nije otkrio za RTV Dukađini koji će prostor koristiti opštinske komisije za pripremu izbora zakazanih za 23. april, međutim, ovaj medij od izvora bliskih toj organizaciji saznaje da se očekuje da će službenici CIK-a biti smješteni u objektima policijskih stanica u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposavići.

Centralna izborna komisija prije nekoliko dana zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova da identifikuje sigurne prostore na sjeveru u kojima se može pripremiti izborni proces.

Dukađini se u vezi sa tim obratio i MUP-u Kosova, ali nije dobio odgovor.

Ovaj medij saznaje da je prvobitno bila razmatrana mogućnost da se službenici smjeste u objekte Agencije za civilnu registraciju, ali su se potom odlučili za policijske stanice.

Do održavanja izbora ostalo je manje od mjesec dana, a Policija Kosova poručuje da ima pune kapacitete da obezbjedi organizaciju ovog procesa.

„U slučajevima kada se organizuju lokalni ili centralni izbori, uključujući i vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama na sjeveru, policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama planira i preduzima potrebne policijske mjere, u skladu sa operativnim nalogom koji predviđa sve neophodne mjere bezbjednosti prije, tokom i poslije izbornog procesa“, poručuju iz Policije Kosova.

Vanredni izbori na sjeveru bili su zakazani za 18. decembar 2022, ali ih je predsednica Vjosa Osmani odložila za 23. april zbog napete bezbjednosne situacije krajem prošle godine.

Izvor: Dukađini/Kossev