Treba još...

Predsjednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu izjavio je da sredstva koja je Vlada izdvojila kao subvenciju za struju za ovu godinu nisu bila dovoljna da se zaustavi povećanje cijene struje, prenosi Koha.

Povećanje cijene struje očekuje se za 15 odsto od 1. aprila, a Fejzullahu navodi da su sredstva koje je vlada izdvojila 35 miliona eura, ali da su nedovoljna da zaustave rast cijene struje.

Dodao je da je potrebno dodatnih 50 miliona eura da bi se održali troškovi sistema za snabdjevanje električnom energijom.

"Vlada je i za ovu godinu izdvojila subvencije, što je preko 35 miliona eura, ali ta sredstva nisu bila dovoljna da spriječe rast. Rekli smo da su se ta sredstva koja su subvencionisana do 15. marta odrazila na maksimalno dozvoljene prihode, ali i pored toga postoji dodatni trošak od oko 50 miliona eura koji je neophodan da bi se održali troškovi sistema za snabdevanje električnom energijom", rekao je Fejzullahu.

Prema njegovim riječima, glavni faktori koji su uticali na povećanje cijene snabdjevanja električnom energijom su uvozne cijene, stopa inflacije, kao i očekivana investicija u termoelektranu Kosovo B.

"Ako uporedimo sa posljednjih 10 godina kada je uvozna cijena bila 50 do 60 eura, za ove dvije godine uvozna cijena je bila 150 eura. Uvozna cijena za sledeću godinu očekuje se od 150 do 160 eura po megavatu. To je glavna komponenta uticaja na povećanje cijene. Glavna komponenta, pored uvoznih cijena, je i stopa inflacije koja je ove godine više od osam odsto. I ove godine planirano je investiranje u termoelektranu Kosova B", rekao je.

Fejzullahu navodi da se očekuje da će biti uloženo više od 80 miliona eura u termoelektranu Kosovo B, od čega će dio biti grant Evropske komisije, a drugi dio privatne investicije KEK-a.

Naveo je i da je prijedlog da se povećaju cijene za sve kategorije potrošača, kako poslovnih, tako i domaćinstava.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore