Oštećeni smo...

Urednik portala Reporteri Bekim Kabashi rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza od koje Kosovo ne može da pobjegne, prenosi Reporteri.

Prema Kabashijevim rečima, ZSO možda neće osnovati aktuelni premijer Albin Kurti, ali ko god da dođe poslije njega imaće obavezu da to sprovede.

Dodao je da je to zbog toga što je Kosovo već dva puta prihvatilo obavezu osnivanja ZSO, po prvi put u procesu dijaloga 2013. i 2015. godine od strane bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i nekadašnjeg premijera Ise Mustafe, a sada sa Ohridskim sporazumom od Albina Kurtija.

„Imaćemo Zajednicu sigurno, ako ne danas, onda za osam ili 18 godina, ali smo izgubili ovaj proces. Dakle, mi ne dobijamo ovim sporazumom, samo gubimo”, smatra Kabashi.

On je izrazio uvjerenje da je Kosovo moglo da ima koristi od procesa dijaloga, ali da Kurti nije uspio da obezbjedi tu koristi.

„Mislim da je Kosovo oštećeno, jer Kurti nije uspio da postigne dogovor u ovom procesu, koji bi vjerovatno doneo priznanje pet zemalja članica EU“, rekao je Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri