Jasan pokazatelj

Politički analitičar Bekim Kabashi kaže da je posjeta specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Kosovu jasan pokazatelj posvećenosti da se riješi dijalog Kosova i Srbije, i da je pitanje dinara dovelo do toga da se Kosovo optuži kao strana koja ometa dijalog, prenosi Ekonomija onlajn.

"Posjeta specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabriela Escobara Kosovu, ali i dijelovima regiona, pokazuje posvećenost i riješenost SAD da unaprede dijalog Kosova i Srbije, koji je direktno vezan za regionalni mir. U situaciji kada je dijalog zastao i ne ide dalje, poseta predstavlja zahtjev međunarodne zajednice da se prevaziđe ćorsokak. Nesreća je što se Kosovo smatra preprekom tom procesu iznošenjem određenih tema, u ovom slučaju imamo dinar, ranije tablice, izbore na sjeveru", rekao je Kabashi.

Kabashi je skeptičan u pogledu mogućnosti okončanja dijaloga Kosova i Srbije ove godine. Kao sljedeću "prepreku" navodi izbore u Evropskoj uniji i SAD.

"Činilo se da proces ide ka konkretnim rezultatima sa sporazumom iz Brisela prošle godine i Ohridskim aneksom, kada jee izgledalo da su se strane složile da mogu da dovedu proces do tačke u kojoj može postojati sporazum između dvije zemlje", kazao je.

Komentarišući uredbu Centralne banke Kosova o dinaru, Kabashi je naveo da je kosovska strana pokrenula tu temu kako bi sprečila implementaciju Briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"U ovom slučaju pritisak i poruke će biti jasne. Imamo i posjetu Miroslava Lajčaka, mislim da će se naći neko rješenje i za dinar, jer to nije tema za koju ne mogu da pronađu privremeno rješenje, jer međunarodna zajednica nije dosljedno tražili da dinar ostane kao zvanična valuta na Kosovu. Potreban je prelazni period, kao dogovor o tome kako će se ti alati preneti iz Srbije na Kosovo, a mislim da je to vezano za dijalog sa važnijim temama kao što je Zajednica srpskih opština", kazao je Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online