Mišljenje analitičara

Analitičar Imer Mushkolaj smatra da pisma koja su Njemačka, Francuska i Italija uputile premijeru Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nude nekoliko modela Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i da će o modelima Zajednice biti riječi na sastanku 18. marta, prenosi Telegrafi.

„Na Kosovu je problem sprovesti ZSO kao što je predviđeno sporazumom potpisanom 2013. godine, a potom i usvojenim principima iz 2015. u pogledu izvršne vlasti“, rekao je Mushkolaj.

Mushkolaj dodaje da će biti problem ako se ne promjeni Ustav.

„Oni ulažu napore da pronađu rješenje koje je sui-generis. Važno je šta će aneks sadržati, jer ako se kaže teritorija udruženja, zavisi šta to znači“, naveo je on za Dukagjini.

Advokat Armend Shkoza rekao je da je premijer Kurti preuzeo obavezu sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Ne mogu da prejudiciram da li će Kurti primjeniti sporazum“, izjavio je Shkoza.

S druge strane, analitičar Astrit Gashi kaže da je Hashim Thaçi potpisao sporazum o ZSO 2013. godine i da je bilo faza implementacije.

„Isa Mustafa je sastavio statut ZSO, odneo ga Ustavnom sudu, dobio određene primjedbe. Niko nije radio u tom pravcu, jer čak ni interes "internacionalaca" nije bio da se ta tema gura“, rekao je Gashi.

Gashi ističe da Kosovo ne može izbeći formiranje ZSO.

Uslov premijera Kosova da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bude jednonacionalna i da promjeni naziv, kako bi se razmotrilo njeno eventualno formiranje, prema riječima bivšeg poslanika Visara Imerija, ne mijenja činjenicu da će ZSO biti etnička i da će pripadati Srbima.

„Karakter ovog udruženja će živeti između teritorijalne autonomije i socio-kulturne autonomije, u koju spadaju obrazovanje, zdravstvo, penzije i ostalo. Kako god želimo da nazovemo udruženje i u kom god obliku da ga organizujemo, ono će biti jednonacionalno i biće identifikovano sa srpskom zajednicom na Kosovu. Kurti ovo ne može da izbjegne čak i ako promjeni ime”, poručio je Imeri.

Izvor: Dukagjini/Telegrafi