Uključuje implicitno priznanje

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bushati ocenio je da je sastanak Albina Kurtija u Briselu sa Aleksandrom Vučićem doneo korak napred u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

Bushati je u emisiji „Sada” na Euronews.al rekao da evropski plan ima neke veoma pozitivne elemente za Kosovo, pošto se pominje reciprocitet, prihvatanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, ali i nepromjenjivost granica.

„Mislim da je to korak napred u dugom i izazovnom procesu koji se odnosi na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Upoznati smo samo sa tekstom evropskog plana, ali još ne znamo detalje koje bi aneks ovog plana i mehanizam implementacije trebalo da sadrži. Plan ima neke veoma pozitivne elemente, jer se prvi put govori o reciprocitetu, prihvata se integritet i teritorijalni suverenitet Kosova, nepromenjivost granica. Naravno, priznavanje pasoša Kosova, priznavanje simbola Kosova su elementi koji govore o implicitnom priznanju“, naglasio je on.

Izvor: Reporteri/Euronews.al