Finansiranje u oblasti energetike

Zamjenik premijera Besnik Bislimi, potpisao je sporazum IPA 2023 sa šefom kancelarije EU na Kosovu, Tomasom Sunjogom. On je ocjenio da je ovaj program još jedan korak za Kosovo ka evropskim integracijama i da će sporazum stupiti na snagu odmah nakon ovog potpisivanja.

"Danas smo potpisali finansijski sporazum IPA 2023, koji je posvećen finansiranju u oblasti energetike. Ovaj program je još jedan korak ka evropskim integracijama i pokazuje našu posvećenost evropskim vrijednostima i standardima. Od ovog programa Kosovo će dobiti ukupno 75 miliona eura, što će nam pomoći da prevaziđemo energetsku krizu“, rekao je Bislimi.

Ovaj sporazum od danas stupa na snagu.

"Odmah ćemo podnjeti zahtjev za isplatu 90 odsto sredstava predviđenih ovim sporazumom, koja će ići u državni budžet, a naredne godine sedam miliona eura. Ovo je još jedan važan korak u poboljšanju blagostanja naših građana“, rekao je Bislimi.

S druge strane, ambasador EU na Kosovu, Tomas Sunjog, rekao je da je Evropska unija spremna da pomogne Kosovu u energetskoj tranziciji, ali i da energetski sistem postane održiv.

On je rekao da su sporazum potpisali samo predstavnici Evropske komisije u Briselu.

"Zbog toga nisam mogao ništa da potpišem danas, ali sam veoma zadovoljan što sam ovdje i što sam svedok potpisivanja ovog sporazuma gde EU nudi 75 miliona eura za Kosovo za prevazilaženje energetske krize. Spremni smo da pomognemo Kosovu u energetskoj tranziciji i primjenimo energetske strategije i učinimo energetski sistem Kosova održivim, ali i zelenijim“, rekao je Sunjog.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) jeste finansijski instrument EU koji podržava strategiju proširenja EU, čija namjena je da pruži pomoć zemlјama kandidatima i potencijalnim kandidatima u procesu pristupanja EU.