Ne smemo dozvoliti!

Velika Britanija neće podržati formiranje "Republike Srpske na Kosovu", poručila je predsjedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns, komentarišuči francusko-njemački plan za Kosovo i Srbiju, čiji je cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije, prenosi Al Jazeera.

"To bi vodilo učvršćivanju etno-nacionalizma i ne bi vodilo ka zajedništvu", rekla je Kearns.

Ona je dodala da je dvosmislenost jezika u francusko-njemačkom planu problematična.

"Govori se o samoupravi. Šta to znači? Podrazumeva li to ogranak za vodu, električnu energiju i plin ili samouprava podrazumeva posebne vladajuće strukture? Ne smemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu", rekla je Kearns.

U nastojanjima Zapada da normalizuje odnose između Kosova i Srbije, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008, službeni Beograd istrajava na tome da se na Kosovu formira Zajednica srpskih općina kao ključna tačka za nastavak dijaloga. Premijer Kosova Abin Kurti kaže da bilo kakva buduća asocijacija može da bude formirana samo u skladu sa Ustavom Kosova, i ne može da ima ovlašćenja kojim bi blokirale odluke Vlade Kosova, kao što entitet Republika Srpska može da blokira odluke državne vlade u Bosni i Hercegovini, piše Al Jazeera.

Prema Kearns, Velika Britanija ostaje apsolutno posvećena stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i tome da se ne "posrne u učvršćivanju etno-nacionalizma“.

Kearns kaže da je razgovarala i sa ministrarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz.

"Postoje dobri aspekti francusko-njemačko-američkog plana, ali formiranje srpske enklave je nešto što Velika Britanija, bili smo veoma jasni, ne podržava", rekla je Kearns.

Izvor: Al Jazeera