Falsifikovanje dokumenata

Sudovi na Kosovu, tokom protekle godine, nisu izrekli nijednu presudu za lica osumnjičena za falsifikovanje dokumenata radi dobijanja statusa veterana. U 2022. godini sa spiska korisnika boračke penzije skinuto je 71 lice, od kojih 70 iz ličnih razloga, a samo jedno je privremeno udaljeno zbog sudskog spora protiv njega u Sudu u Peći. Od 2019. godine podignuto je više od 100 optužnica za borce za koje se sumnja da su lažni veterani.

Nijedna optužnica za prevaru ili falsifikovanje dokumenata za obezbjeđivanje statusa veterana nije podignuta, sudovi nisu uspjeli da donesu osuđujuću presudu tokom protekle godine.

Trenutno je samo jednoj osobi privremeno obustavljena boračka penzija do pravosnažne odluke u sudskom procesu.

Pored njega, 2022. godine sa liste boraca skinuto je još 70 ljudi, ali iz ličnih razloga, a ne zbog sudskih odluka.

"36.825 je bilo korisnika boračke penzije u decembru 2022. Ima ljudi koji nisu više na ovoj listi, a razlozi su: slučajevi smrti, zapošljavanje, prelazak sa jedne šeme na drugu šemu i drugi…“, rečeno je u Ministarstvu finansija, rada i transfera.

Za krivična djela: "Legalizacija lažnog sadržaja i prevara u vezi sa veteranima", Osnovno tužilaštvo u Peći je od 2019. godine do sada podiglo 51 optužnicu.

U mitrovačkom tužilaštvu primljeno je ukupno 69 krivičnih prijava, a podignuto je 49 optužnica. Ali samo za tri od ovih slučajeva postoji rešenje o pokretanju istrage, dok su drugi još u procesu.

U međuvremenu, u Tužilaštvu u Prizrenu su priznali da za 2021. i 2022. godinu imaju više od 160 krivičnih prijava, a da za nijedno nije podignuta optužnica i povodom svih su istrage već obustavljene.

"Povodom vaših pitanja, obaveštavamo vas da je u Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu tokom 2021. godine primljeno 145 krivičnih prijava protiv 145 lica, dok je tokom 2022. godine primljeno 17 krivičnih prijava protiv 17 lica, za krivična djela. 'Falsifikovanje dokumenata' iz člana 398. i 'Legalizacija lažnog sadržaja' iz člana 403. prema Krivičnom zakoniku Republike Kosovo (Zakonik br. 04/L-82). U svim ovim slučajevima obustavili smo istrage“, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Prizrenu.

U Osnovnom tužilaštvu u Prištini podignute su četiri optužnice i još 23 predmeta su u istrazi, dok je 6 optužnica podignuto u Gnjilanu, tri u Đakovici i 2 u Uroševcu.

Advokat Anton Nrecaj vidi po koju optužnicu iz tužilaštava i retke odluke sudova kao neuspeh pravosudnog sistema da riješi slučajeve.

"Ovdje se vidi da institucije pravosuđa zaista podbacuju u sprovođenju pravde, posebno kada se radi o ovim slučajevima koji se tiču naduvanih spiskova veterana. Naravno, ovde imamo elemente korupcije i posvećenost pravosudnog sistema – bilo tužilaštva ili sudovima, ispada samo obaveza na papiru”, rekao je Nrecaj.

Na osnovu navoda Organizacije za migracije – IOM, u sastavu UN, Oslobodilačka vojska Kosova imala je oko 25 hiljada vojnika. Tokom apliciranja, status veterana priznat je za oko 60 hiljada ljudi, čiji je broj, nakon nekoliko sudskih procesa, pao na 36.825.

Vlada je prije nekoliko mjeseci predložila izradu novog zakona za pokretanje procesa evaluacije i verifikacije svih učesnika rata.

Advokat Nrecaj kaže da je čišćenje spiskova veterana koristila i dalje koristi politika samo zarad političkih poena.

"Jedina volja politike bila je i pokazuje se da ostaje tretiranje ovog problema u političke svrhe. Što se tiče državnih institucija, naravno da nemaju pravo da se mješaju u pravosuđe jer su to odvojene vlasti. Međutim, oni imaju zakonsku obavezu da u ovom slučaju pomognu da sistem bolje funkcioniše ako je potrebno dopuniti-promeniti pravni okvir”, rekao je Nrecaj.

Isplata za više od 36 hiljada boraca u jednoj godini dostiže cifru od preko 75 miliona eura.