Uhapšen na Merdaru

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova zatražilo je od međunarodne zajednice da reaguje i preduzme konkretne korake da Srbija oslobodi Hasana Dakaja, bivšeg vojnika OVK, koji je uhapšen u petak ujutro.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je aktiviralo sve institucionalne mehanizme i da je obavijestilo Kancelariju Evropske unije u Srbiji, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Srbiji.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore najoštrije osuđuje pritvaranje, hapšenje i maltretiranje građana Republike Kosovo i istovremeno poziva međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake za hitno oslobađanje građanina Hasana Dake i zahtjeva odgovornost od srpske države za ove postupke koji su jednostrani i destruktivni i protivrečni međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji podneće zvanični zahtjev srpskim vlastima da ambasadoru Jashariju dozvoli posjetu g. Hasanu Dakaju, kako bi država i Vlada Republike Kosovo bile konkretnije obavještene o tretiranju koje se sprovodi prema g. Dakaju iz srpskih organa“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je i građane koji se mogu suočiti sa ovakvim poteškoćama tokom putovanja kroz Srbiju da se jave na broj telefona: +383 46 51 00 51.

U međuvremenu, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca reagovao je povodom hapšenja bivšeg vojnika OVK Hasana Dakaja od strane srpske policije na graničnom prelazu sa Srbijom, tačnije u Merdaru.

Konjufca je rekao da je ovo opasan signal u jeku događaja koji pokazuju da autokratije danas napadaju stabilnost i mir sa svih strana.

"Neprihvatljivo hapšenje bivšeg vojnika OVK Hasana Dakaja u Merdaru od strane srpske policije je veoma opasan signal u svjetlu događaja koji pokazuju da autokratije danas napadaju stabilnost i mir sa svih strana. Jedini način da opstanu je da suzbiju opoziciju i unutrašnju demokratiju, ali i da na bilo koji način nanesu štetu svojim susedima“, napisao je Konjufca u objavi na Facebooku.

On je dalje rekao da nedostatak kazne protiv Srbije povećava broj napada na Kosovo.

Nedostatak kazne protiv Srbije iznova povećava broj i prirodu njenih napada na Republiku Kosovo i njene građane“, nastavlja on.

Konjufca je pozvao na hitno oslobađanje bivšeg vojnika OVK Hasana Dakaja.

"Pozivam na hitno oslobađanje našeg građanina Hasana Dakaja. Držati ga kao taoca, samo zato što je bivši vojnik OVK, pokazuje da u Srbiji imamo posla sa vladom i državom koja se uopšte nije promijenila u odnosu na Srbiju koja je počinila ratne zločine, etničko čišćenje i genocid na Kosovu“, rekao je predsjednik Skupštine.

Advokat Xhevdet Smakiqi je saopštio da ga je ovlastila porodica Dakaj u Prizrenu da štiti zakonska prava njihovog rođaka Hasana Dakaja, koji je uhapšen na Merdaru, dok je koristio viznu liberalizaciju i putovao sa svojim bratom prema Italiji.

"Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Hasan Dakaj uhapšen je u petak ujutro na graničnom prelazu sa Srbijom, na Merdaru. Dakaj je, prema riječima članova njegove porodice, poslat u pritvorski centar u Kuršumliju i uhapšen je samo zato što je bio pripadnik OVK”, rekao je Smakiqi.

Advokat je rekao da je kontakt sa Dakaijem sada nemoguć, jer se nalazi na teritoriji Srbije i tamo kosovski advokati ne mogu da rade. Smakiqi kaže da je kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i zatražio da diplomatskim putem zatraži oslobađanje njegovog klijenta.