Kolega Avdullah Hoti

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da ova vlada ne može da snosi odgovornost za povećanje poreza na imovinu, jer je odluku o povećanju donijela Vlada na čelu sa Isom Mustafom, a sproveo je Haradinaj.

"Sada samo stupa na snagu, dok odgovornosti treba tražiti od prethodnih Vlada", izjavio je ministar Murati na konferenciji za novinare.

Iznoseći detalje o procedurama povećanja poreza, Murat je rekao da je Zakon o porezu na imovinu stupio na snagu 26. januara 2018. godine, a da se predviđa da će do njegove primjene doći nakon pet godina, što je tačno početkom 2023. godine.

"Zakon o porezu na imovinu usvojila je Mustafina vlada, 4. maja 2017. godine, kada je Avdullah Hoti bio ministar finansija. Ovaj zakon nije prošao u Skupštini i stupio na snagu jer je Vlada pala nedelju dana kasnije. Isti zakon  procesuirala je Haradinajeva vlada i 26. januara 2018. objavljen je u službenim novinama. Ovaj zakon je postavio neke rokove i neke uslove koji obavezuju institucije da se poštuju. Prema Zakonu, član 7. predviđa da za 5. godina od usvajanja zakona stupa na snagu 100 odsto oporezivanja zemljišta“, rekao je Murati.

Ministar finansija Hekuran Murati, uprkos insistiranju novinara, danas nije hteo da govori na temu vrijednosti koeficijenta na osovu koga će se obračunavati mjesečna zarada.