Prekidanje zlokobnog kruga kriza

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell istakao je da evropski prijedlog za dijalog Kosova i Srbije može da donese velike benefite obema stranama i da vjeruje da je to jedini način da se prekine zlokobni krug kriza na terenu i da se smanji rizik od nove eskalacije, prenosi Euronews Serbia.

"Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se konstruktivno angažuju kako bi ovaj prijedlog napredovao", rekao je Borell obraćajući se novinarima poslije redovnog sastanka ministara za spoljen poslove EU.

Ranije je portparol za spoljne poslove EU Peter Stano izjavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Josep Borell obavjestiti ministre spoljnih poslova EU o napretku dijaloga.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak je saopštio da da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Njemačke, Italije i SAD posjetio Kosovo i Srbiju kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga EU što, kako je naglasio, znači punu primjenu svih postignutih sporazuma. Lajčak je na Twitteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima.