Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini je u ponovljenom postupku proglasio krivim bivšeg funkcionera Vlade Kosova Zahira Bajramija i osudio na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 5.000 eura za prevaru, prenosi Reporteri.

Prema presudi koju je danas objavio sudija Agim Kuqi, vrijeme provedeno u pritvoru biće uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Osuđeni, kako se navodi, ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema kopije presude.

Inače, Apelacioni sud je po treći put vratio predmet protiv optuženog Zahira Bajramija na ponovno suđenje, jer je utvrdio povredu zakonskih odredbi.

Optuženi Zahir Bajrami je u oktobru 2017. godine pred Osnovnim sudom u Prištini proglašen krivim zbog „zloupotrebe službenog položaja“ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci dok je njegov sin Adrijan Bajrami zbog krivičnog djela "prevara", osuđen na godinu dana uslovnog zatvora.

Prema optužnici, Zahir Bajrami se, dok je bio direktor za budžet i finansije u Kabinetu premijera Kosova, od 2012. godine više puta sastajao sa oštećenim Elsadatom Muslijijem, kome je obećao da će kroz svoju funkciju uticati na Apelacioni sud za ukidanje kazne od tri godine zatvora.

Prema navodima tužilaštva, Zahir Bajrami je 9. februara 2017. godine preko svog sina, optuženog Adrijana Bajramija, od oštećenog Elsada Muslijija uzeo 10.000 eura uz obećanje da će uticati na Apelacioni sud za ukidanje kazne od tri godine.

U optužnici se navodi da je Adrijan Bajrami od oštećenih prvo uzeo 10.000 eura, a potom tražio još 10.000.

Otac i sin Bajrami su odmah uhapšeni nakon čega je Zahir suspendovan sa funkcije u kabinetu premijera Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri