Premijer Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je danas, u intervjuu švicarskom dnevniku „Blick“, uvjerenje da je moguće da Kosovo i Srbija zaključe sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci, ako bude postojala "volja za dogovorom i podrška demokratskog zapada, to jest EU, NATO, SAD i Velike Britanije".

"Ja sam izrazio svoju spremnost. Ali, potrebne su dve strane za sporazum. Da bi dugoročno imali mir, bezbjednost i regionalnu stabilnost Srbija se mora dvostruko distancirati – od Miloševićeve prošlosti i od Putina, jer se Srbija sve više približava Rusiji, a ruski predsjednik želi podgrevanje konflikta na Kosovu“, naglasio je on.

"Blick“ je naveo da je intervju vođen na marginama Svjetskog ekonomskog forima u Davosu, i da je portparol Kurtija zatražio da se postavi samo jedno pitanje u vezi sa Srbijom.

On je, kako prenosi list, rekao da premijer radije želi da govori o odnosu Kosova i Švicarske.

Kurti je, upitan da li je uklonjena opasnost od eskalacije na sjeveru Kosova, rekao da je situacija trenutno mirna i da je Policija Kosova prisutna.

Podsjetio je da je nedavno javno pozvao sve Srbe na Kosovu da se prijave za slobodna mjesta u javnoj službi, kao što je policija.

"Nije moja namjera da Srbe u institucijama zamjenim Albancima. Želim Srbe na tim pozicijama“, poručio je Kurti.

Na konstataciju da je nedavne tenzije izazvao spor oko registarskih tablica i pitanje da li je prenagljenje po ovom pitanju bila greška, Kurti je izrazio uvjerenje da je sve ispravno radio.

"Stare srpske registarske tablice su nasljeđe Miloševićevog režima koji je ekstremnom silom djelovao protiv nas Albanaca. Spor oko međusobnog priznavanja registracija je samo simptom ključnog problema – nedostatak međusobnog priznanja Kosova i Srbije. Moramo dostići normalizaciju odnosa“, podvukao je on.

Švicarska, kaže, odlično razume Kosovo, i to prije svega što u toj zemlji živi mnogo građana Kosova.

"Švicarska igra i važnu ulogu kako po pitanju bezbjednosti i odbrane Kosova, tako i u vezi mirovnog sporazuma“, naglasio je Kurti.

Upitan šta će konkretno predložiti članovima švicarske vlade Violi Amherd i Giju Parmelinu, sa kojima se sastaje danas, rekao je da će možda naći način kako se Švicarska može još više angažovati.

Na zahtjev najveće partije u Švicarskoj SVP da se povuku švicarski vojnici sa Kosova, Kurti je kazao da ne bi blagonaklono gledao na povlačenje.

"Sada nije pravi trenutak za to. Srbija ima 48 vojnih baza na našoj granici, koje predstavljaju prijetnju. U blizini se nalaze i plaćenici grupe "Vagner“ i "Noćni vukovi“. Potrebna nam je podrška Švicarske i radovalo bi me ako bi se mandat vojnika produžio do 2026. godine“, kazao je on.

Kurti je, u vezi zahtjeva za povećanje broja vojnika Kfor, istakao da smatra da činjenica, da postoji veći sused koji ne priznaje Kosovo i koji sve više jača saradnju sa Kremljom, treba da podstakne NATO da poveća prisustvo.

To bi, uvjeren je, smanjilo vjerovatnoću izbijanja budućih konflikata.

U Davos, rekao je, došao je da pridobije nove investitore za Kosovo i ukazao da su prošle godine švicarske investicije porasle za 44 odsto.

Najavio je da će u četvrtak sa Socijaldemokratskom partijom Švicarske potpisati sporazum o saradnji za period od 2023. do 2025.godine, koji predviđa međusobnu pomoć u stranačkim kampanjama.

Izvor: Kosovo Online/Blick