Imamo zajedničku istoriju

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je sinoć da Slovenija podržava Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji i Savjetu Evrope, prenosi Reporteri.

Fajon je dodala da Slovenija i Kosovo imaju čvrste veze i zajedničku istoriju.

"Slovenija je mala zemlja, kao i Kosovo, imamo zajedničku istoriju sa Kosovom, ali i sa regionom i možemo da pomognemo kako u oblasti bezbjednosti, tako i u normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i u reformama pravosuđa", rekla je Fajon na RTK.

Slovenačka šefica diplomatije, koja je juče u Prištini razgovarala sa kosovskim zvaničnicima, ocjenila je da je vina liberalizacija za građane Kosova dobra vijest.

"Posljednjih mjeseci idemo napred ka putovanju bez viza, što je veoma važno za mlade ljude sa Kosova", rekla je Fajon i dodala da je Slovenija od početka posvećena liberalizaciji viza za Kosovo i da se to očekuje najkasnije do 1. januara 2024.godine, ali i da  bi bila srećna da se to dogodi i ranije.

Fajon je istakla da Slovenija podržava proces dijaloga između Kosova i Srbije i da je važno je da se dvije strane uključe u dijalog za normalizaciju odnosa.

"U aprilu nas očekuju i izbori u sjevernom dijelu koji moraju biti fer i slobodni... Na političarima Kosova i Srbije je da postignu kompromis i pronađu rješenje", rekla je Fajon.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri