KRITIKE I ZA UN

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozvala je na prekid humanitarne krize u Gazi, gdje izraelski napadi traju više od 100 dana, poručivši "dosta je bilo".

"Vidimo iz dana u dan pogoršanje humanitarne situacije, humanitarnu krizu. Hiljade djece i žena su ubijene i moramo to zaustaviti. Dosta je bilo", rekla je Fajon.

Kazala je da "moramo biti ozbiljni u pogledu dvodržavnog rješenja", dodajući da bi to bilo jedina garancjia za sigurnost Izraela i za sigurnost Izraelaca i Palestinaca.

Fajon je istakla da se o sukobu između Izraela i Palestine raspravlja među ministrima Europske unije i njihovim bliskoistočnim kolegama u Briselu

"Postoje, naravno, određene razlike među stajalištima, ali ono u čemu smo jedinstveni je oko dvodržavnog rješenja, protiv prisilnog raseljavanja ljudi u Gazi i da Zapadna obala pripada Palestincima", rekla je Fajon.

Upitana je li Vijeće sigurnosti UN-a učinkovito u pronalaženju rješenja za tekući sukob, Fajon je rekla da ono ne osigurava sigurnost, sigurnost i mir za sve, što je, kako je rekla, glavna misija organizacije.

"Dakle, moramo učiniti više. Imamo našu kolektivnu odgovornost. Vijeće sigurnosti također govori o danu poslije kada je u pitanju Bliski istok. Imamo kolektivnu odgovornost i to je test naše ljudskosti. I to je , kažem, prilično izazovan zadatak", rekla je Fajon.