Geostrateški imperativ

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je ova godina izuzetno važna za proširenje EU i da na Samitu Evropske unije (EU) u decembru očekuje ohrabrujuće izvještaje, prenosi Blic.

Fajon je u intervjuu za makedonsku agenciju MIA naglasila i da je proširenje postalo geostrateški imperativ. Podsjetila je i na obavezu sa Bledskog strateškog foruma da Evropa bude spremna da do 2030. prihvati nove članice, uključujući države Zapadnog Balkana.

"Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, Evropska unija mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine, a sa druge strane, ja i Slovenija težimo da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u Evropsku uniju", istakla je ona.

Dodala je da želi da vidi početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, kao i da se očekuju pristupni pregovori sa Ukrajinom, Moldavijom, i sa Gruzijom.

"U tom kontekstu je ključno da Sjeverna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore", navela je Fajon.

Izvor: Blic