Slučaj izazvao šok!

Osnovno tužilaštvo u Prištini ovlastilo je policiju Kosova da preduzme neophodne radnje u slučaju pacijenta koji je preminuo prije dva dana na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, poslije rijetke operacije srca.

Potvrđeno je za portal Reporteri.net iz Osnovnog tužilaštva Prištine da je Državni tužilac ovlastio policiju da preduzme potrebne radnje, u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i eventualno, u slučaju postojanja elemenata krivičnog djela, dalje postupanje u ovom slučaju.

„U slučaju na koji se pozivate, možemo Vas obavijestiti da je Državni tužilac ovlastio policiju da preduzme potrebne radnje, kako bi se ovo rasvijetlilo, a eventualno, u slučaju da se uoče elementi krivičnog djela, postupak će imati daljne radnje", navodi se u odgovoru Osnovnog tužilaštva Prištine za Reporteri.net.

Kardiolog Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova, Kushtrim Shala, na društvenim mrežama je podijelio operaciju izvedenu kao profesionalni uspjeh, ali je pacijent preminuo nekoliko sati nakon intervencije. Smrt pacijenta izazvala je veliku pažnju, a Shala je dobio kritike i od svojih kolega.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju naveo je da ljekari koji su radili ovu operaciju nisu kompetentni za ovu intervenciju, jer je potrebno dugogodišnje iskustvo i stručnost.

Nakon svih reakcija, reagovao je i sam kardiolog Shala. Rekao je da je operacija akutne disekcije aorte koju je izveo izuzetno smrtonosna ako se ne liječi na vrijeme.

„Nakon poziva za hitne konsultacije sa Kardiologije, pregledao sam pacijenta i postavio indikaciju za hitnu operaciju. Pacijent je bio na rubu života. Bio je u ishemiji svih organa, sa paralizom lijevog ekstremiteta, kardiogenim šokom, hipotenzijom (zbog tamponade)”, rekao je između ostalog Shala.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net