Udruženje za prava pacijenata

Pacijenti na Kosovu najviše pritužbi imaju na nedostatak pažnje i njege, kašnjenje dijagnostike i duga čekanja po hodnicima, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Udruženju za prava pacijenata kažu da godišnje dobiju stotine pritužbi pacijenata, a dugo čekanje na usluge jedna je od glavnih žalbi. Česte su i pritužbe na nepravilan način komunikacije ljekara kada pacijenti traže usluge od njih, zatim na nedostatak osnovnih lijekova ili čak na ljekarske greške.

Udruženje je tokom prošle godine dobilo oko 300 pritužbi, kaže za RSE predsjednik tog tijela Besim Kodra. On ukazuje da žalbe prikupljaju mnoge institucije, kao što su Klinički centar, Ministarstvo zdravlja i druge, a na kraju se obraćaju Ljekarskoj komori Kosova. Ali, tokom prošle godine, kako kaže, riješena su samo dva slučaja.

Kodra ne daje detalje o ovom posljednjem, ali sa zakonima na snazi – u zavisnosti od prekršaja zdravstvenih radnika, može se izreći niz mjera, od preporuke ili izvinjenja pacijentu do privremenog ili trajnog povlačenja licenca za rad.

Ali, Kodra kaže da je "postupanje po žalbama dosta rijetko".

"Ministarstvo zdravlja uglavnom prima žalbe sa odjeljenja, ali ne obezbjeđuje mnogo nadzora preko Zdravstvene inspekcije, pošto je inspektora malo“, dodaje on.

Građani šalju žalbe i Zaštitniku građana. U pisanoj izjavi datoj Radiju Slobodna Evropa, ova institucija kaže da variraju - od kašnjenja u pravovremenoj dijagnostici i liječenju do anonimnog liječenja u nedostatku potrebnih prostora.

Ombudsman kaže da je posebno preporučio Službi kliničkih i univerzitetskih bolnica Kosova da stvori neophodne prostore za ginekološku kontrolu žena i djevojčica.

Prema njegovim riječima, u zdravstvenim ustanovama na Kosovu postoje "kršenja ljudskih prava za pristup dostojanstvenim, kvalitetnim i blagovremenim zdravstvenim uslugama”.

Iz Ljekarske komore poručuju da "tužilac Komore počinje istražni postupak onog trenutka kada prihvati žalbu oštećenog” ili "čak i kada se sazna da je ljekar učinio prekršaj”.

"U Tužilaštvu Komore, tokom 2023. godine do februara ove godine, primljene su približno 73 žalbe različite prirode. Značajan broj njih je bio sa navodima o neadekvatnom tretmanu”, navodi se u saopštenju.

Uprkos insistiranju RSE, Vijeće nije dalo informacije o tome koje je kazne izreklo kada je kršenje utvrđeno.

Slično, Ministarstvo zdravlja, kaže da se bavi pritužbama koje dobije, ali ne navodi mnogo detalja.

"Zdravstvena inspekcija – koja svoje poslove obavlja u skladu sa zakonom, odnosno kontroliše zdravstvene ustanove, ali i zdravstvene radnike, u slučaju prekršaja ili neobavljanja usluga preduzima mjere u skladu sa zakonskim odredbama i obraća se nadležnim organima", kažu u ministarstvu.

Prema izvještaju ovog ministarstva u 2023. godini, broj pritužbi pacijenata je bio 214. Od toga je „odgovor dobilo 89“.

Izvor: Kosovo Online/RSE