Vučić želi podjelu

Načinom na koji je riješila konflikt između Srbije i Kosova EU je učinila da je najvažnije dobro zapadnih demokratija, vladavina prava, postala nešto o čemu je moguće pregovarati, ocjenjuje bečki dnevnik "Standard".

Uklanjanje barikada na sjeveru Kosova ne donosi održivi božićni mir, a posebno uznemirujuće je što su EU i NATO pristali na uslove "militatnih aktivista koji su pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i koji nemaju pregovarački mandat".

"Načinom na koji je riješila konflikt EU je učinila od najvažnije vrijednosti zapadnih demokratija, vladavine prave, nešto o čemu se može pregovarati. Bilans montirane srpsko-kosovske krize je poražavajući - Kosovo ne sme osigurati da svi vlasnici automobila moraju koristiti predviđene registracije, i ne može održati izbore na vrijeme. Ljudi koji su nezakonito blokirali saobraćaj, ne mogu se kazniti za to, i sopstvena policija ne može koristiti monopol na sprovođenje sile", konstatuje "Standard".

Istovremeno, dodaje list, srpska vlada ulazi sa većim pregovaračkim kapitalom u pregovore pod posredovanjem EU.

List tvrdi da Vučić odavno želi podjeli Kosova i granice po etničkim kriterijumima, a pomog dobija iz Kremlja.

"Kremlj profitira od toga ako bi pažnja i resursi EU, NATO i SAD bili usmjereni na Balkan, a ne na Ukrajinu. Moskva, uz to, se ruga "nesposobnim Evropljanima"", upozorava "Standard".

Izvor: Kosovo Online