Čeka se odgovor Kosova

Evropska unija čeka odgovor Kosova na prijedlog u vezi sa registarskim tablicama, koji je u utorak specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak predstavio glavnom pregovaraču Kosova Besniku Bislimiju tokom njihovog sastanka u Briselu, rekli su za Radio Slobodna Evropa diplomatski izvori u EU, bez pojašnjenja o kom prijedlogu je riječ.

Izvori su potvrdili da je riječ o prijedlogu da se hitno riješi pitanje sprovođenja odluke o promjeni nelegalnih tablica Srbije, kako bi se izbjegle tenzije na sjeveru Kosova.

Izvori iz EU ponovili su ono što je ranije rekao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell da rješenje mora da se postigne prije 21. novembra.

Jedna od mogućnosti koju pominju diplomatski izvori je produženje roka za promjenu registarskih tablica, čak i za 10 mjeseci, ali je kosovska strana, prema istim izvorima, zatražila i pojašnjenje EU o tome kakav će biti njen stav poslije isteka tog roka.

Bislimi je 16. novembra u Prištini rekao da je sa Lajčakom razgovarao o mogućnostima za izlazak iz krize, ali da nema dogovora".

Vlada Kosova je od 1. novembra počela sa sprovođenjem svog plana za preregistraciju automobila na registarske tablice sa RKS oznakama. Sprovođenje druge faze počeće 21. novembra i ona predviđa kazne do 150 eura za sve vozače vozila sa srpskim tablicama.

Izvor: RSE