Reagujte!

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je još jednom pozvao Vladu Kosova da bude budna i što prije reaguje na uklanjanju barikada koje su se, kako je rekao lider opozicije, pretvorile u Vučićeve tačke kao pokušaj podjele Kosova.

Šef PDK je rekao da Vlada ima njegovu punu podršku za uklanjanje barikada.

„Zato, kao što sam sve ovo vrijeme činio, nekoliko puta, večeras ponovo upućujem ovaj poziv, posljednji put nadam se: Reagujte! Uklonite barikade! Svaki minut koji prođe, ugrožavate suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Građani su glasali za Vladu koja upravlja cijelim Kosovom, a ne samo do mosta Ibra. Zato ne odustajte, svi ćemo vas podržati!", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je rekao da je 17. dana postavljanja barikada u sjevernom dijelu Kosova premijer Kurti održao sastanak sa Kforom. On je takođe održao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. „A šta je rezultat“, pita on.

„Barikade ostaju, eksplozije u sjevernom dijelu se nastavljaju, napadi na novinare su sve češći, životi građana su ugroženi, pokušaj stvaranja nove realnosti napreduje i Albanci svakim danom napuštaju taj dio naše zemlje“, kaže Krasniqi.

Prema njegovim riječima, Vlada mora da bude budna i da što prije reaguje da ukloni barikade koje su postale Vučićeve tačke, kao pokušaj podjele Kosova. Za to Vlada ima punu podršku, ponavlja Krasniqi.

Prema njegovim riječima, Kfor je do sada uradio dobar posao na održavanju mira, na čemu smo mu zahvalni, međutim, uklanjanje barikada je prije svega odgovornost Vlade Kosova”.

Međutim, u ove tri nedjelje dve stvari su izvesne prema Krasniqiju.

„Prvo, barikade su postavile kriminalne grupe koje je orkestrirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa ciljem da destabilizuju i potčine Kosovo.

Drugo, u podsticanju ovih grupa i stvaranju nove realnosti tamo, ćutanje i neaktivnost Vlade imaju ogroman uticaj“, napisao mi je Krasniqi u objavi na Facebooku.

Zato, kao što sam radio sve ovo vrijeme, nekoliko puta, večeras ponovo upućujem ovaj poziv, nadam se posljednji put, dodaje lider opozicije.

„Reagujte! Uklonite barikade! Svaki minut koji prolazi ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Građani su glasali za Vladu koja upravlja cijelim Kosovom, a ne samo do mosta Ibra. Zato nemojte odstupiti jer ćemo vas svi podržati!“, zaključuje Krasniqi u svojoj reakciji.