Politički analitičar

Politički analitičar Milazim Krasniqi izjavio je da je hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića čudno i ocjenio da on više liči na taoca, nego na uhapšenu osobu.

Krasniqi je na Facebooku istakao da nijedna vlada u posljednjih 20 godina nije analizirala krivičnu odgovornost onih koji su počinili zločine na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine i koji, kako je dodao do danas nisu uhapšeni za zločine koje su počinili, niti su zvanično optuženi.

"Sa druge strane, bivši pripadnik Policije Kosova Dejan Pantić je čudno uhapšen na prijelazu, jer je osumnjičen za napad na institucije. U okolnostima u kojima ne može biti prebačen u zatvor, niti mu se sudi, više liči na taoca nego na uhapšenog. Ali nije on jedini. Taoci su i njegove bivše kolege Albanci, koji dežuraju na dva prijelaza. Navodi se da se tamo nalazi stotinak albanskih policajaca, koji rade danonoćno bez smjena zbog blokade puteva“, rekao je Krasniqi.

Dodao je da je osim policajaca i čitavo Kosovo talac ove krize, najviše ucjenama Srba i Srbije za oslobađanje Pantića.

„Od uzdignute retorike političara, sa obe strane, od protesta Srba na sjeveru, od eksplozija šok bombi i sa barikada, svakim danom se sve više čini da je oružani sukob na pomolu. Dakle, postavlja se pitanje: ako taj bivši policajac ne može na pravi način da se privede privesti pravdi, da li mu je vrijedno držati čitavo Kosovo kao taoca, kada imamo na hiljade srpskih policajaca, paravojskih i vojnika koji su počinili zločina i još uvijek nisu procesuirani? Da li Dejan Pantić može da bude oslobođen i krivično gonjen po redovnom postupku", upitao je Krasniqi.

Krasniqi se zapitao i da li "ovim problematičnim hapšenjem" neko pokušava da stvori izgovor za oružani sukob između vlade i srpske manjine na Kosovu.

"Postoje tri mogućnosti, prvo, Albin Kurti je izgubio racionalnost i po svaku cijenu traži nevolje, za svoje iracionalne projekcije. Drugo, saveznici su umorni od Kurtija i ovom krizom pokušavaju da ga prvo ponize, a onda ga optuže za zločine ako dođe do nasilja. Treće, da li je moguće da je Rusija svoju agendu nametnula ne samo Srbima već i našoj vladi i međunarodnoj zajednici", pita se Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online