Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra izjavila je da je Kosovo postalo "talac" korumpirane vlasti premijera Albina Kurtija, navodeći da politika aktuelne vlade šteti kako građanima, tako i evropskoj budućnosti i odnosima sa saveznicima Kosova, prenosi Koha ditore.

Deliu-Kodra je poručila da Demokratska partija Kosova iz tih razloga i traži raspuštanje Skupštine i nove vanredne parlamentarne izbore što je prije moguće.

Pozvala je pravosudne organe da se sa najvećom ozbiljnošću odnose prema "svim poslovima u koje su uključeni ova vlada i njeni zvaničnici".

"Vladu Kurtija karakterišu brojni korupcionaški skandali i afere", zaključila je ona.

Deliu-Kodra se osvrnula na hapšenje glavnog izvršnog direktora Regionalnog vodovoda u Đakovici Hasana Krasniqija i istakla da se on nalazi na Interpolovoj potjernici, a da je član vladajuće stranke Pokreta Samoopredjeljenje.

"U početku je njegov izbor za izvršnog direktora bio u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima, jer isti predviđa da su visoki funkcioneri javnih preduzeća nezavisni, odnosno da nemaju političke obaveze u posljednjih 36 mjeseci. Dok je sada osumnjičen i za druga krivična djela", ukazala je je ona.

Deliu-Kodra je podsjetila i na neke od zvaničnika Samoopredjeljenja koji su "zauzeli naslovne strane medija skandalima i aferama".

"Besnik Mujeci: poslanik Pokreta Samoopredjeljenje u Prištini, uhapšen u Albaniji sa 11.300 tableta ekstazija, tržišne vrijednosti oko 400.000 eura. Nagip Krasniqi: Bivši šef Komiteta za energetiku u Pokretu Samoopredjeljenje, sada izvršni direktor Kosovske energetske korporacije, uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, vršenje uticaja i sukob interesa. Potpisivanje sumnjivih ugovora vrednih milion eura. Ridvan Muharemi: Prijatelj i saradnik Samoopredjeljenja, koji je umješan u skandal zloupotrebe državnih rezervi. Preko 600 hiljada eura je šteta za koju Specijalno tužilaštvo Kosova kaže da je pričinjena državnom budžetu", rekla je Deliu-Kodra.

Poslanica PDK je spomenula i ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja i nazvala ga "kupolom svih ovih zloupotreba".

"Ambasador Berishaj je, kao što znate, umješan u veliki regionalni finansijski skandal, u trgovinu električnom energijom, za koju se sumnja da vrijedi milione eura, dok se sam ambasador Berishaj sumnjiči da je imao koristi od 600 hiljada eura", rekla je ona.

Ocjenila je da ovi skandali "svjedoče o trogodišnjoj vladi pokreta Samoopredjeljenje, punoj afera i korupcijskih skandala, koji su u velikoj mjeri oštetili državni budžet Kosova i građana".

"U svijetlu ovih dešavanja i ove vlade, koja je bila veoma depresivna, nekompetentna i, u suštini, korumpirana, naravno da međunarodni izvještaji o našoj zemlji ne mogu biti ni dobri ni pozitivni. U najnovijem izvještaju Fredom Housa od 29. februara ocjenjuje se da je Kosovo 'djelimično slobodna' zemlja. Prema ovom kredibilnom američkom izvještaju, sa sjedištem u Vašingtonu, kosovske institucije su i dalje slabe, a ogromna korupcija izazvala je duboko nepovjerenje javnosti prema vladi", ukazala je Deliu-Kodra.

Uputila je optužbe na račun premijera Albina Kurtija i njegovu vladu i za narušavanje odnosa sa saveznicima.

"Već je prošlo osam mjeseci otkako je Kosovo zvanično pod sankcijama Evropske unije – gdje se blokiraju stotine miliona eura investicija za našu zemlju", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore