Neprincipijelan stav

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje koje su priznale Kosovo imaju neprincipijelan stav prema njemu tražeći da preduzme mjere koje, prema riječima univerzitetskog profesora Milazima Krasniqija, nisu standardne za nezavisnu i suverenu državu, prenosi Ekonomia Online.

Krasniqi je rekao da je premijer Kosova Albin Kurti u teškoj situaciji, te da je pitanje dinara mnogo komplikovanije i složenije od trenutne krize.

„To je zbog činjenice da sama deklaracija o nezavisnosti Kosova nije bila praćena prihvatanjem u UN, pa su kao rezultat toga mnogi stavovi ostali dvosmisleni. I SAD i druge zemlje priznale su Kosovo, ali u isto vrijeme traže od Kosova da preduzme akcije koje nisu standardne za nezavisnu i suverenu državu. Tako nastaje krizno recikliranje. Kriza je bilo i ranije u takvim situacijama. Postoje situacije kriza koje se recikliraju jer nema jasnoće oko statusa Kosova, čak se ni države koje priznaju Kosovo ne ponašaju baš kao da je suverena država, već postavljaju zahtjeve koji nisu u skladu sa standardima suverene države. Pitanje dinara, čak se ni od jedne zemlje u svijetu ne može tražiti da zadrži valutu druge zemlje 20 godina, a od Kosova se traži da to učini“, rekao je Krasniqi.

On je rekao da Kurti, znajući u kakvoj se situaciji nalazi, o neravnopravnom tretmanu Kosova u odnosu na Srbiju, treba da bude oprezniji i kooperativniji i sa SAD i sa EU.

„Ovdje dolazimo do problema dijela krivice Kurtijeve vlade. Znajući ovu lošu situaciju i neravnopravan tretman Kosova u odnosu na Srbiju u dijalogu, Kurti je trebalo da bude oprezniji, transparentniji, kooperativniji sa SAD i EU. Ali istina je da je i on u veoma teškoj poziciji, u teškoj je poziciji jer ako pokušaš da se ponašaš kao suverena država, ne daju ti da se ponašaš kao suverena država. Uvjeren sam da je ova kriza još više zaoštrila odnose i da to može da proizvede čak i nestabilnost na Kosovu, jer ogroman pritisak Amerike na vladu Kosova može da podstakne Srbiju da pojača svoje destabilizujuće projekte u pravcu Kosova. Dakle, to je situacija koja nije principijelna, to je zbunjujuća, kontradiktorna situacija i to je posljedica ne samo politike Kurtijeve vlade, već i neprincipijelnih stavova sponzora kosovske nezavisnosti“, rekao je on.

Krasniqi je rekao da će svaka vlada na Kosovu prije nego što donese odluke morati da djeluje razborito, znajući da nema dovoljno moći da nametne odluke koje donosi, dodajući da s obzirom na arogantno insistiranje SAD, Kosovo treba da odloži ovu odluku.

„Svaka vlada Kosova mora da se ponaša oprezno jer nema dovoljno vlasti da nametne odluke koje donosi. Uvjeren sam da nije smak svijeta čak i ako se ova odluka odloži za dva mjeseca i ako se nađu mekši oblici sprovođenja, jer ako se toleriše 20 godina, može se tolerisati još tri mjeseca“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online