Ministar regionalnog razvoja

Ministar regionalnog razvoja i predsjednik Demokratske turske partije Kosova Fikrim Damka rekao je da Kosovo radi na kupovini turskih borbenih dronova "bajraktar" , prenosi Andolija.

"Pitanje 'bajraktara' - borbenih dronova je na našem dnevnom redu. Naš predsjednik i ministar odbrane vidjeli su dronove 'bajraktar' na licu mjesta. Naravno, to je dugotrajan proces. Svako želi da ima takve dronove u svom vojnom arsenalu", rekao je Damka.

Rješenje konsenzusom, ne izazivajući eskalaciju tenzija


Komentarišući tenzije na sjeveru Kosova posljednjih dana, Damka je naveo da se radi ono što je potrebno da građani u tom regionu dobiju usluge koje se odnose na svakodnevni život.

"Za to vrijeme Srbija treba da se dovede za sto dijaloga i dođe do konačnog rješenja. Kosovo ne vuče poteze koji eskaliraju tenzije. Nismo pokušali da uklonimo barikade. To možemo, ali takve inicijative mogu još više da pojačaju tenzije. Djelujemo u saradnji sa snagama Kfora, EU i SAD. Trudimo se da situaciju rešimo konsenzusom, a ne da je eskaliramo", rekao je Damka.

Damka je naveo  da Turska pomno prati razvoj događaja kroz svoje institucije u regionu.

"Turska je zabrinuta po ovom pitanju. Postoji dijalog koji vodi Ministarstvo spoljnih poslova, koje stalno prati dešavanja i vodi dijalog i sa Kosovom i sa Srbijom. Turska daje neophodne doprinose u tom pogledu. Imamo turske vojnike u sastavu Kfora. Vidimo da ambasada i druge institucije ulažu napore da povrate mir na sjeveru“, rekao je Damka.

Izvor: Anadolu Agency