Prilika za građane

Ministarstvo regionalnog razvoja reagovalo je na optužbe Demokratske partije Kosova, navodeći da glavni ciljevi Memoranduma koji je potpisan između tog ministarstva i organizacije "Caritas Švicarska International" nije zloupotreba, već prilika za podršku građanima Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, podrška omladini u školama, stručno obrazovanje i obuka i saradnja sa dijasporom, kao glavni ciljevi Memoranduma nikako nisu zloupotrebe.

U saopštenju se navodi da je organizacija "Caritas Švicarska International" registrovana na Kosovu i da je član međunarodne mreže "Caritasa" koja se sastoji se od 165 organizacija širom svijeta.

Memorandum će za ishod imati dva projekta "MARDI" i "IENI", u kojima "Caritas Švicarska" ulaže 1.560.000,00 eura, dok  Ministarstvo sufinansira projekate sa 347.000 eura godišnje za u periodu od 2022. do 2024. godine, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo je pratilo sve zakonske procedure za sufinansiranje projekata i unaprijed se konsultovao sa svim relevantnim zainteresovanim stranama kako bi dobilo potrebna odobrenja.

"'Caritas Švicarska' sprovodi projekte na Kosovu više od 20 godina i takođe je proširio saradnju sa značajnim brojem opština bez političkih razlika", poručuju iz Ministarstva.

Poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi i advokat Faton Fetahu optužili su ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gërvalla-Schwarz i ministra regionalnog razvoja Fikrima Damku za zloupotrebu 1,1 milion eura zbog, kako tvrde, nezakonitog potpisavanje memoranduma o saradnji između Ministarstva regionalnog razvoja i "Caritas Švicarska International".

Izvor: Kosovo Online