Novac poreskih obveznika

Poslanica PDK Ariana Musliu Shoshi i advokat Faton Fetahu optužili su ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gërvallu-Schwarz i ministra regionalnog razvoja Fikrima Damku za zloupotrebu 1,1 milion eura zbog, kako tvrde, nezakonitog potpisavanje memoranduma o saradnji između Ministarstva regionalnog razvoja i švicarskog Caritasa, prenosi Gazeta express.

PDK je pozvala istražne organe da se hitno pozabave istragom tog slučaja, a Musliu Shoshi je na konferenciji za novinare rekla da je potpredsjednica Vlade i ministarka Donika Gërvalla-Schwarz dala zvaničnu saglasnost čime je, kako je navela, otvoren put za potpisivanje memoranduma protivno zakonu.

Prema njenim riječima, Memorandum su 16. avgusta 2021. godine potpisali ministar Fikrim Damka i predstavnici švicarskog Caritasa, čiji je pravni status nevladina organizacija (NVO).

"U ovom slučaju, Ministarstvo regionalnog razvoja ne samo da nema zakonska ovlašćenja, već mu je izričito važećim zakonom zabranjeno da troši državni budžet na način na koji je u ovom procesu postupilo, a prije svega da potpiše ugovor o raspodjeli javnih sredstava sa nevladinom organizacijom, bez javnog oglašavanja i bez podvrgavanja kriterijumima za ono što je država tim oglasom proglasila kao interes", rekla je Musliu Shoshi.

Ona tvrdi da postoje osnovane i argumentovane sumnje pokazuju da se radi o nezakonitoj aferi, od procedure koja je vođena prilikom potpisivanja Memoranduma, do finansijske zloupotrebe budžeta kosovskih poreskih obveznika.

"Oba ova ministra su to uradila namerno i u saradnji", rekla je Musliu Shoshi.

Advokat Faton Fetahu tvrdi da se navodi o nezakonitosti tog memoranudma zasnivaju na četiri pravna gledišta jer je u suprotnosti sa zakonima o međunarodnim ugovorima, o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima, o budžetskim izdvajanjima i o upravljanju i trošenju subvencija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express