Ministar regionalnog razvoja

Ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka je rekao da je Zakon o regionalnom razvoju već završen i da će njime biti definisan razvojni program, ali da će tek biti odlučeno da li će Kosovo biti podjeljeno na pet ili sedam regiona, prenosi Ekonomija onlajn.

On je naveo da je taj zakon spreman za javnu raspravu i da se nada da će dobiti podršku poslanika.

Precizirao je da će razvojni program Kosova biti izrađen za period od pet godina, uz dalje rasprave i razrade.

"Vjerujem da će ovaj zakon odrediti rad regionalne razvojne agencije koja postoji i na Kosovu, gdje će biti definisano pet ili sedam regiona”, rekao je Damka.

Najavio je povećanje budžeta od iduće godine kada će početi realizacija niza projekata.

"Kao ministarstvo imamo nekoliko programa pomoći opštinama. Do sada smo imali manji budžet zbog pandemije, ali od sljedeće godine smo povećali budžet, posebno za kapitalna ulaganja u opštinama. Vjerujemo da ćemo sagledati mogućnosti za bližu saradnju sa opštinama i vidjeti koje su to investicije ili projekti koji bi mogli da utiču na regionalni razvoj", rekao je Damka.

Naveo je da je Strategija regionalnog razvoja 2021-2030. osnova razvoja i da će taj dokument biti praćen operativnim planom za ravnomjerni regionalni razvoj.

"Na Kosovu imamo pet odvojenih regiona i svaki od njih ima svoje specifičnosti i na osnovu njih moramo napraviti strategiju ravnomjernog razvoja. Iz ove strategije sledi zakon o regionalnom razvoju, izrada nacionalnog plana razvoja Kosova, operativni plan”, rekao je Damka.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online