Normalizacija odnosa

Premijer Albin Kurti izjavio je da se sporazum Kosova i Srbije u vidu pune normalizaciju odnosa može postići za nekoliko mjeseci, kao i da je za to potrebno najveće moguće angažovanje Brisela i Vašingtona, prenosi Reporteri.

"Ako budemo imali dobru vjeru i težimo sporazumu Kosova i Srbije, za potpunu normalizaciju odnosa, uvjeren sam da će to biti postignuto za nekoliko meseci", naveo je Kurti.

Kurti je rekao da je Kosovo napravilo korake napred u dijalogu, ali ne i Srbija.

"Mi smo posvećeni, konstruktivni, aktivni, kreativni u dijalogu, ali za dogovor su potrebne obe strane i dok je Kosovo zarađivalo, Srbija je napravila korake unazad. S jedne strane šalju pisma i zahtjeve za povratak srpske vojske na Kosovo, a sa druge pozivaju na barikade na sjeveru, što predstavlja protivzakonit čin na Kosovu", naveo je Kurti.

Kurti je naveo da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla u stalnom kontaktu sa Kforom i Eulexom radi uklanjanja barikada.

"Barikade na sjeveru nisu izraz moći, već nemoći. Te barikade moraju biti uklonjene. Dali smo Kfor-u neko vrijeme da ih ukloni. Ministar unutrašnjih poslova je u stalnom kontaktu sa Kforom i Eulexom da uklone ove barikade, koje ne pripadaju civilima, već pripadaju naoružanim kriminalnim grupama, čiji lideri imaju naloge za hapšenje i nalaze se na crnoj listi američkog trezora. Što prije budu uklonjeni, biće bolje za Kosovo, ali i za građane Srbije", rekao je Kurti u intervjuu za A2CNN.

On je dodao i da će Beograd u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO.

"Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je napravljen 2013. godine, zatim, potvrđen 2015. godine, ali nije prošao test Ustavnog suda. Pogodite šta, u Briselu su sklopljena 33 sporazuma, Srbija insistira na tom sporazumu koji nije prošao test Ustavnog suda. Ne poričem da će Srbija u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO kao modela za rješavanje pitanja prava nacionalnih manjina. Neka to uradi u okviru dijaloga koji moramo da razvijemo u Briselu", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da kosovski Srbi neće biti korišćeni kao instrument Beograda za hegemonističke težnje.

"Srbi ne mogu da dozvole da ih Beograd koristi kao instrument za hegemonističke težnje, a sa druge strane, u Vladi Kosova imaju garanciju svojih prava i uho koje sluša sve zahtjeve koje mogu imati. Ja nisam samo premijer Albanaca, ja sam premijer svih građana republike, bez obzira na nacionalnu pripadnost, godine, pol i vjeroispovest. Ali ne možemo Beogradu nadoknaditi gubitke koje je Milošević naneo svojom genocidnom politikom. Nekad žele da se vrate prije proglašenja nezavisnosti 2008. godine, nekada žele da se vrate prije oslobođenja Kosova 1998. ili 1999. Ništa od toga nije moguće. Što prije postanu svijesni toga, biće im prije svega bolje. Ova histerija u Beogradu mora da se prekine i da tako dođe do političke i društvene normalizacije između dvije države", dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri