Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je na sastanak Savjeta za demokratiju i ljudska prava sve institucionalne lidere, kako bi se izneli konkretni stavovi o mjerama koje treba preduzeti, ne bi se riješilo nasilje nad ženama, kao i problem femicida, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, Kosovo i društvo se suočava sa ozbiljnim izazovom i to pitanje treba hitno riješavati.

"Pored institucionalnih lidera, na sastanku će učestvovati i rukovodioci pravosudnih i bezbjednosnih institucija, predstavnici civilnog društva, nezavisnih institucija. Na dnevnom redu su dvije konkretne tačke: prvo, svaka institucija treba da ima svoj doprinos u pogledu nedostataka koji postoje u našem sistemu zaštite života žena, i drugo, donećemo konkretne zaključke kako da što hitnije sprečimo dijela nasilja i femicid", rekla je Osmani.

Dodala je da očekuje da institucije na sastanak dođu sa spiskom konkretnih radnji koje treba preduzeti.

"Veoma se nadam da će svaka od kosovskih institucija izaći sa spiskom konkretnih radnji koje su pod okriljem Savjeta za demokratiju i ljudska prava, koji će nadgledati njihovu implementaciju. Ovo je izuzetna šokantna situacije za cijelo kosovsko društvo. Suočavamo se sa ozbiljnim izazovom, jer femicid hitno mora biti zaustavljen i ne sme da bude tolerisan", kazala je Osmani.

Najnoviji slučaj femicida dogodio se u srijedu uveče, kada je ženu u devetom mjesecu trudnoće, iz vatrenog oružja ubio suprug, sa kojim je bila u procesu rastave. Ubistvo se dogodilo ispred Ginekološke klinike. Osumnjičeni je i dalje u bjekstvu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore