Na ivici kolapsa

Predsjednica Saveza sindikata zdravstva Kosova Tevide Imeri izrazila je nadu da će na mjesto ministra zdravlja doći adekvatna osoba koja bi mogla da ublaži trenutno stanje, jer kako kaže, za rješavanje svih problema potrebna je magija, prenosi Albanian post.

Tevide dodaje da bi trebalo prekinuti praksu da ministri zdravlja imaju zvanje vršioca dužnosti na određeno vrijeme.

"Od 1999. godine uvijek su imali zvanje v.d. na kraće vrijeme. Obavljanje određenog zadatka je trajalo do tri godine najviše. Dobro je da se preduzmu neke mjere da se prestane sa praksom vršioca dužnosti", rekla je Imeri.

Ona je rekla da se nada da će doći adekvatna osoba koja poznaje zdravstvo u suštini i sa jasnim ciljevima da malo ublaži probleme, jer da bi ih riješio bio bi potreban samo mađioničar.

Stručnjak u oblasti zdravstva Blerim Syla kaže da je to što nije imenovan ministar zdravlja "super skandalom".

"Mi se trenutno ničemu ne nadamo, jer ministar je taj koji predlaže zakone. Dakle, i da je nešto trebalo da se reguliše zakonom, potrebno je najmanje 16 mjeseci. Sa moje tačke gledišta, premijer Albin Kurti ne podržava javno zdravlje", izjavio je Syla.

On tvrdi da će se zdravstvo na Kosovu suočiti sa još više problema nego što je bilo u prošlosti.

"Mi smo pred kolapsom, iako podržavamo zdravstveni menadžment javno zdravstvo ide u ambis", rekao je on.

Medicinska sestra Enlirat Duraku ima slično mišljenje kao Syla.

"Zdravstveni sistem je na ivici potpunog kolapsa, menadžere u zdravstvu očigledno treba mijenjati, jer pokazuju da su pokorni i da im je bitno da oni koji su ih postavili vide da oni rade dobro i za njihov lični interes", kaže Duraku.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline