Politički analitičar

Sociolog i politički analitičar Artan Muhaxhiri istakao je da njemačko-francuki prijedlog predviđa praznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije u određenom obliku i specifičnom dizajnu, prenosi Albanian post.

Prema njegovim riječima, sva vještina će biti u kreativnom pronalaženju univerzalno prihvatljivog pakovanja.

„Struktura ovog plana je izgrađena tako da sve druge dimenzije i nivoi koji će iz njega proisteći u umreženoj formi svakako budu u skladu sa temeljnim idejama: međusobnog priznavanja, garancija za zaštitu srpske manjine, kao i maksimalno smanjenje potencijala za destruktivna dejstva u budućnosti“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, član dva francusko-njemačkog prijedloga, predstavlja priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbij sa velikim "P".

Do blokiranja ovog prijedloga od strane aktuelnih kosovskih lidera, prema Muhaxhirijevim riječima, može doći zbog ZSO.

"Ali ako se ceo francusko-njemački istorijski plan lako odbaci zbog ZSO, ovo rukovodstvo će se staviti na pogrešnu stranu istorije. Francusko-njemački plan postaće lokomotiva vodilja za sve druge principijelne i konceptualne vagone, koji će definisati vrijednosti i funkcionalne norme konačnog sporazuma", ocjenio je on.

Iako će težine pojedinih tačaka zavisiti od državnih pozicija, kako ističe Muhaxhiri, za Srbiju će glavni problem biti unutrašnje tumačenje definicije „suverena jednakost svih država, poštovanje nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravo na samoopredjeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju“.

Uzimajući u obzir ono što je predviđeno francusko-njemačkim prijedlogom, za Muhaxhirija, Kosovo treba ne samo da prihvati ovaj projekat već i da se „pretvori u njegove stalne promotere“.

"To je najrealnije moguće u normalnim uslovima, ali istovremeno pretvara našu državu u fundamentalnog aktera koji radi na istim frekvencijama rada kao i glavni saveznici", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post